Contact
Mijn UnitedConsumers

Het rijbewijs: welke soorten zijn er?

Uw rijbewijs bepaalt welk voertuig u mag besturen. Met rijbewijs B mag u autorijden en met rijbewijs A mag u motorrijden. Maar welke rijbewijzen zijn er nog meer? Hoe behaalt u het rijbewijs en hoe lang is het geldig?

Rijbewijs


 

Het rijbewijs

Het rijbewijs, de naam zegt het al: een document dat aangeeft in welk voertuig u mag rijden. Tot 2006 kwam het rijbewijs nog in papiervorm, maar vanaf 2006 wordt het rijbewijs afgegeven in een handige creditcardvorm. 

Het rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig vanaf de afgiftedatum. Voor personen van 70 jaar en ouder (en voor personen met een rijbewijs C of D) is de geldigheidsduur 5 jaar. Daarnaast kan het zo zijn dat het rijbewijs korter geldig is voor personen tussen de 65 en 70 jaar in verband met medische redenen.


Rijbewijs verlopen: wat nu?

Officieel mag u niet rijden met een verlopen rijbewijs. Het is daarom belangrijk dat u tijdig de verlenging aanvraagt. Rijden zonder geldig rijbewijs kan namelijk een boete van € 370,- exclusief administratiekosten als gevolg hebben. 

Ruim van tevoren ontvangt u van de RDW bericht dat uw rijbewijs verlengd moet worden. Een nieuw rijbewijs vraagt u aan bij uw gemeente. Het oude rijbewijs mag u niet houden, om zo fraude te voorkomen.


 

Rijbewijs A

Rijbewijs A behaalt u wanneer u graag wilt motorrijden. Onder rijbewijs A vallen nog twee extra categorieën, namelijk rijbewijs A1 en het A2-rijbewijs. Deze categorieën geven het maximum vermogen van de te besturen motor aan:

  • Rijbewijs A1 kunt u behalen vanaf uw 18 jaar. U mag met dit rijbewijs lichte motors besturen met een maximum vermogen van 11 kWh.
  • Het A2-rijbewijs kunt u behalen vanaf uw 20 jaar. U mag met dit rijbewijs middelzware motors besturen met een maximum vermogen van 35 kW. 
  • Vanaf uw 21 jaar mag u rijbewijs A behalen. Dit betekent dat u motors met een onbeperkt vermogen mag besturen. Meer informatie over rijbewijs A vindt u op de website van het CBR

Hoe behaal ik rijbewijs A?

Voor rijbewijs A mag u al beginnen met lessen vanaf uw 17 jaar. Het praktijkexamen mag u echter pas afleggen vanaf uw 18e jaar. Voor het behalen van rijbewijs A dient u een theorie certificaat voor de motor op zak te hebben. Daarnaast beschikt u over voldoende kennis en vaardigheden om met de motor op weg te gaan. Het theorie- en praktijkexamen voor rijbewijs A doet u bij het CBR.

Hoe lang is rijbewijs A geldig?

Rijbewijs A is 10 jaar geldig. Bent u tussen de 65 en 70 jaar? Dan wordt uw rijbewijs A standaard tot uw 75e verlengd. Na uw 75e is uw rijbewijs telkens 5 jaar geldig en dient u in het bezit te zijn van een 'Verklaring van Geschiktheid'.


 

Rijbewijs B

Wanneer u in het bezit bent van rijbewijs B mag u autorijden. Rijbewijs B is dus het auto rijbewijs. Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3.500 kilo.

Hoe behaal ik rijbewijs B?

Rijbewijs B behaalt u door succesvol uw theorie- en praktijkexamen af te leggen bij het CBR. Voor het behalen van rijbewijs B dient u minimaal 18 jaar te zijn.

Wanneer u deelneemt aan de 2toDrive regel kunt u al starten met lessen vanaf u 16,5 jaar en kunt u op uw 17e praktijkexamen voor rijbewijs B doen. Tot uw 18e dient u dan onder begeleiding van een coach auto te rijden. 

Hoe lang is rijbewijs B geldig?

Rijbewijs B is maximaal 10 jaar geldig. Bent u tussen de 65 en 70 jaar? Dan wordt uw rijbewijs B tot uw 75e verlengd. Vanaf 75 jaar is uw rijbewijs telkens 5 jaar geldig. Voor het verlengen van het B rijbewijs vanaf uw 75e jaar dient u in het bezit te zijn van een 'Verklaring van Geschiktheid'.

Rijbewijs B en aanhanger

In sommige gevallen mag u een aanhanger besturen met rijbewijs B. Heeft u een rijbewijs B? Dan mag u met een auto: 

  • Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen).
  • Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven 3.500 kilo uitkomen (lege gewicht + laadvermogen). 

Komt het totale gewicht boven 3.500 kilo uit? Dan heeft u een rijbewijs E achter B nodig. Tip: Met onze gratis kentekencheck kunt u eenvoudig het gewicht van uw auto checken. Zo weet u precies hoeveel u met uw auto kan trekken.


 

Rijbewijs C

Rijbewijs C betekent dat u in vrachtauto's mag rijden. Om beroepsmatig te mogen rijden met een vrachtauto, dient uw rijbewijs C te zijn voorzien van code 95. Er zijn verschillende categorieën van rijbewijs C, namelijk:

  • Rijbewijs CE: u mag een vrachtauto met aanhangwagen mag besturen.
  • C1-rijbewijs: u mag een vrachtauto van tussen de 3.500 en 7.500 kilo besturen.
  • Rijbewijs C1E: u mag een vrachtauto tussen de 3.500 en 7.500 kilo met een aanhanger besturen.

Hoe behaal ik rijbewijs C?

Rijbewijs C mag u behalen zodra u 18 jaar oud bent. Vóór het praktijkexamen dient u medisch te zijn goedgekeurd en in het bezit te zijn van de gezondheidsverklaring. 

Voor rijbewijs C dient u twee theorie-examens af te leggen, namelijk: deel 1 'Verkeer en Techniek' en deel 2 'Administratie'. Daarna mag u het praktijkexamen doen. 

Hoe lang is rijbewijs C geldig?

Rijbewijs C is maximaal 5 jaar geldig. U dient in het bezit te zijn van een gezondheidsverklaring om uw C-rijbewijs te verlengen. 


 

Rijbewijs D

Rijbewijs D staat voor het besturen van een autobus. Wanneer u in het bezit bent van rijbewijs D, mag u niet zomaar beroepsmatig personen met de autobus vervoeren. Hiervoor dient uw rijbewijs te zijn voorzien van code 95. Rijbewijs D kent enkele categorieën, namelijk:

  • Rijbewijs DE: u mag een autobus inclusief aanhanger besturen.
  • Rijbewijs D1: u mag een autobus met meer dan 8 personen, tot een maximum van 16 personen besturen.
  • Rijbewijs D1E: dit is een uitbreiding op rijbewijs D1. U mag met dit rijbewijs een autobus (vanaf 8 tot maximaal 16 personen) inclusief een aanhanger besturen. 

Hoe behaal ik rijbewijs D?

Voor het behalen van rijbewijs D zonder code 95 dient u minimaal 24 jaar te zijn. Rijbewijs D mét code 95 kunt u al behalen vanaf uw 18e. Voor rijbewijs D dient u drie theorie-examens af te leggen; deel 1 'Verkeer en Techniek', deel 2 'Administratie' en deel 3 'Administratie cases'. 

Daarnaast dient u vakbekwaamheid D1/D praktische toets en vakbekwaamheid D toets besloten terrein te behalen. Als laatste volgt natuurlijk het praktijkexamen. Afhankelijk van het voertuig waar u examen mee doet, krijgt u een automaat rijbewijs.

Hoe lang is rijbewijs D geldig?

Rijbewijs D is maximaal 5 jaar geldig. U heeft een gezondheidsverklaring nodig om het rijbewijs te vernieuwen.


 

Rijbewijs E

In Nederland kennen we naast rijbewijs B nog een extra variant, namelijk het rijbewijs BE. Het rijbewijs E achter B geeft aan dat u mag autorijden met een aanhanger, en heet daarom ook wel het aanhanger rijbewijs.  

Het rijbewijs E heeft u dus nodig voor het rijden met een aanhangwagen. Het is verplicht om een aanhanger rijbewijs te hebben als u rijdt met een combinatie van meer dan 3.500 kilo, wanneer de aanhanger meer dan 750 kilo is. Voor het rijbewijs E achter B moet u praktijkexamen doen bij het CBR. Hiervoor moet u in bezit zijn van een geldig rijbewijs B. 

Regels rijbewijs E achter B

Het is goed om te weten dat de regels voor rijbewijs E achter B in 2013 zijn veranderd. Heeft u het aanhanger rijbewijs vóór 19 januari 2013 behaald? Dan gelden voor u andere regels. U mag namelijk iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het maximale gewicht (leeggewicht + laadvermogen).

Tip: Let op het maximale trekgewicht van uw auto, oftewel de maximale trekhaaklast. De maximale belasting van uw auto kunt u vinden op het kentekenbewijs (onder O.1 en O.2).


 

Tractor rijbewijs: T-rijbewijs

Het tractor rijbewijs, oftewel T-rijbewijs, geeft aan dat u in MMBS-motorrijtuigen mag rijden. MMBS is kort voor motorrijtuig met een beperkte snelheid. Deze voertuigen rijden niet sneller dan 45 kilometer per uur. Denk hierbij aan wegtreintjes, vorkheftruck, SRV-wagens en voertuigen voor werkzaamheden aan de weg, zoals een bezemwagen. 

Voor voertuigen met een beperkte snelheid heeft u geen tractor rijbewijs nodig. Denk hierbij aan voertuigen voor het vegen van sneeuw en het maaien van gras en onkruid. Ook voertuigen die niet breder zijn dan 130 centimeter mag u zonder T-rijbewijs besturen.

Tractor rijbewijs, hoe zit dat precies?

Vanaf uw 16 jaar mag u examen doen voor het T-rijbewijs. Maar was u op 1 juli 2015 in het bezit van rijbewijs B? Dan wordt bij de eerstvolgende verlenging automatisch categorie T toegevoegd. Het rijbewijs dient dan wel voor 1 juli 2025 verlengd te zijn. Na 2025 vervalt de T-toevoeging op uw rijbewijs.  


 

Het beginnersrijbewijs en puntenrijbewijs

In Nederland kennen we twee soorten rijbewijzen, namelijk het puntenrijbewijs en het beginnersrijbewijs.

Het rijbewijs voor beginners

Iedere 'beginner' krijgt een beginnersrijbewijs. Dit rijbewijs lijkt op een normaal rijbewijs, maar het verschil zit in de 'hogere straf' bij verkeersovertredingen.

Het rijbewijs werkt op basis van strafpunten. Als u binnen vijf jaar twee keer wordt aangehouden voor een verkeersovertreding, wordt het rijbewijs ingevorderd. Na vijf jaar krijgt u automatisch een normaal rijbewijs en gelden deze regels dus niet meer.

Het puntenrijbewijs

Iedere bestuurder in Nederland heeft een puntenrijbewijs, ongeacht de ervaring van de bestuurder. Het puntenrijbewijs is ingevoerd om alcoholgebruik in het verkeer terug te dringen.

Als u binnen vijf jaar twee keer wordt aangehouden met alcohol in het verkeer, verliest u uw rijbewijs met alle gevolgen van dien. De puntentelling begint opnieuw nadat u uw rijbewijs terug heeft gekregen. 


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Beginnersrijbewijs: zo werkt het beginnersrijbewijs!

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Auto verzekeren zonder rijbewijs: hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Moet ik mijn buitenlands rijbewijs omwisselen?

> Lees meer

Blog homepage