Contact
Mijn UnitedConsumers

Kentekencard: uw kentekenbewijs

Kentekenbewijs: vroeger van papier, maar tegenwoordig in creditcardvorm. Daarom heet het tegenwoordig ook wel kentekencard. Maar, waarom heeft u een kentekenbewijs? En hoe kunt u een kentekenbewijs of de kentekencard aanvragen? 

Kentekenbewijs banner

 

Wat is het?

Wat is het kentekenbewijs?


Het kentekenbewijs, ofwel kentekencard, dient u altijd bij u te hebben wanneer u gaat autorijden. Het kentekenbewijs vormt samen met de kentekenplaten hét kenteken van uw auto. Het toont dus aan dat u eigenaar bent van uw auto!

Waarom kentekenbewijs altijd meenemen?

Maak het dieven niet te makkelijk en neem het kentekenbewijs na het autorijden weer met u mee! In geval van diefstal is de auto namelijk makkelijker te traceren wanneer u het kentekenbewijs nog heeft. Ligt het kentekenbewijs nog in de auto? Dan is de auto makkelijker door te verkopen voor dieven.

 

Ketekencard

Kentekencard  vraagteken


Vanaf 2014 is de kentekencard ingevoerd. Dit is een kentekenbewijs pasje waar alle gegevens van de auto op staan die digitaal - middels een chip - uit te lezen zijn. Dat scheelt weer papierwerk in de auto en u kunt het kentekenbewijs pasje gemakkelijk met het rijbewijs in uw portemonnee bewaren. 

Kentekencard voorkant

Kentekenbewijs voorkant

Kentekencard achterkant

Kentekenbewijs achterkant

Onderdelen kentekencard

Het kentekenbewijs vanaf 2014 bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Kentekencard: Het kentekenbewijs is sinds januari 2014 de vorm van een creditcard. Daarom heeft het de naam kentekencard gekregen. 

2. Tenaamstellingscode: De tenaamstellingscode van het kentekenbewijs bestaat uit 9 cijfers. U ontvangt het eerste gedeelte van de tenaamstellingscode (eerste 4 cijfers) zodra u het kenteken op uw naam zet. Het tweede deel (laatste 5 cijfers) ontvangt u samen met de kentekencard.

3. Kentekenbewijs deel 2: Hoe ziet het kentekenbewijs deel 2 eruit? Anders dan de kentekencard, is het kentekenbewijs deel 2 van papier. Dit onderdeel ontvangt u zodra u de auto uitvoert. Op het document staan gegevens van de persoon die de auto uitvoert. De combinatie van de kentekencard en het kentekenbewijs deel 2, functioneren als uitvoerkentekenbewijs.

 

Kentekenbewijs papier

Kentekenbewijs: het papieren kentekenbewijs


De meeste mensen zullen tegenwoordig een kentekencard hebben, maar een enkeling heeft toch wellicht nog een papieren versie. De papieren variant was fragiel en moest daarom regelmatig vervangen worden. Niet erg handig, dus. Het papieren kentekenbewijs zag er zo uit:

Papieren kentekenbewijs voorkant vraagteken

Kentekenbewijs voorkant

Papieren kentekenbewijs achterkant vraagteken

Papieren kentekenbewijs tot 2014

Onderdelen papieren kentekenbewijs

Het papieren kentekenbewijs bestaat uit een kentekenbewijs deel 1 en een kentekenbewijs deel 2. Wij leggen graag uit wat dit inhoudt:

1. Kentekenbewijs deel 1A: Het voertuigbewijs. Op dit formulier staan alle gegevens over uw auto.

2. Kentekenbewijs deel 1B Het tenaamstellingsbewijs. Op dit formulier staan alle gegevens van de eigenaar van de auto.

3. Kentekenbewijs deel 1: Het kentekenbewijs deel 2 is het overschrijvingsbewijs. Dit formulier wordt gebruikt bij de overschrijving en heeft u nodig wanneer u uw auto gaat verkopen.

 

Kenteken inruilen

Papieren kentekenbewijs inruilen voor een kentekencard


U kunt uw papieren kentekenbewijs inruilen voor een kentekencard. U dient hiervoor wel in het bezit te zijn van het complete, driedelige kentekenbewijs. U kunt een kentekencard aanvragen via de website van de RDW. De kosten hiervoor bedragen € 9,98.

 

Belangrijke codes

Meldcode en tenaamstellingscode kentekenbewijs


Op het kentekenbewijs staan een aantal belangrijke codes, zoals de meldcode en de tenaamstellingscode.

Meldcode kentekenbewijs

Wilt u een autoverzekering afsluiten? Dan heeft u de meldcode van de auto nodig. Deze code (4 cijfers) vindt u op de voorkant van de kentekencard. Op het papieren kentekenbewijs staat de meldcode op deel 1B.

Kunt u de meldcode van het kentekenbewijs niet vinden? De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. Het volledige chassisnummer staat niet op het kentekenbewijs. Vaak is het te vinden in de portier of onder de motorkap van de auto zelf. Check de website van de RDW om te zien waar u het chassisnummer in uw auto terug kunt vinden. 

Tenaamstellingscode kentekenbewijs

Bij de kentekencard hoort de tenaamstellingscode. Dit is een unieke code van 9 cijfers. Wanneer u een voertuig op naam zet, ontvangt u direct het eerste deel (4 cijfers). Na enkele dagen wordt het tweede deel van de tenaamstellingscode toegestuurd (5 cijfers). Bewaar de tenaamstellingscode goed!

Als u uw voertuig wilt verkopen, inruilen, slopen of schorsen, heeft u deze code nodig. Bent u de tenaamstellingscode (of een deel ervan) kwijt? Geen probleem! Dan kunt u deze opnieuw aanvragen via de RDW

 

Kentekenbewijs aanvragen

Kentekenbewijs aanvragen


Bent u uw kentekenbewijs kwijt? Geen probleem. U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Zorg dat u hiervoor de meldcode bij de hand heeft. Het aanvragen van een nieuw kentekencard en tenaamstellingcode kost u € 31,50. Het duurt gemiddeld 3 tot 4 werkdagen voor u het nieuwe kentekenbewijs en de nieuwe tenaamstellingscode binnen heeft.

 

Kentekenbewijs omzetten

Overzetten kentekenbewijs nieuwe eigenaar


Wilt u uw auto verkopen? Dan moet het voertuig worden overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Doet u dat niet, dan blijft u aansprakelijk voor het voertuig.

Bij verkoop overhandigt u de kentekencard en de tenaamstellingscode aan de koper. Bij het kentekenloket krijgt de koper het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode. Het tweede deel - en een eigen kentekencard - krijgt de nieuwe eigenaar per post opgestuurd. Het vrijwaringsbewijs en het doorgeknipte kentekenbewijs zijn voor u.

Let op: zodra het voertuig is overgeschreven, dient u zelf uw autoverzekering op te zeggen. Dit kunt u doen door een kopie of foto van het vrijwaringsbewijs naar uw verzekeraar toe te sturen.


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Welke kentekenplaten zijn er en welke heeft mijn auto?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Auto overschrijven: kenteken op naam zetten

> Lees meer

 

Auto polijsten

Wat moet ik doen als mijn kenteken kwijt of gestolen is?

> Lees meer

 

Blog homepage