Contact
Mijn UnitedConsumers

Kentekenplaat: welke nummerborden zijn er?

Het kenteken van uw auto bestaat uit het kentekenbewijs en de kentekenplaat. Het kentekenbewijs toont aan dat u de eigenaar van de auto bent en de kentekenplaat is gekoppeld aan alle belangrijke informatie over uw voertuig. Hoe checkt u het kenteken van de auto? 

Kenteken


 

Kenteken auto controleren

Het kenteken van uw auto is gebonden aan het voertuig en staat geregistreerd in het kentekenregister. Aan het auto kenteken zijn alle (belangrijke) gegevens van het voertuig gekoppeld en deze gegevens staan geregistreerd in het kentekenregister. Door een kenteken check uit te voeren, kunt u alle belangrijke informatie over uw voertuig inzien.


 

Gratis check kenteken auto

Via onze website kunt u gratis het kenteken van uw auto checken en krijgt u direct inzicht in belangrijke gegevens van uw auto. Denk aan het maximaal (laad)vermogen, het verbruik van de auto, of uw auto WAM vezekerd is en bijvoorbeeld het energielabel van uw auto. 

Gratis kentekencheck


Kenteken:
NL

 

Kenteken autoverzekering

Het kenteken van uw auto is daarnaast erg belangrijk wanneer u een autoverzekering afsluit. Uw premie wordt namelijk grotendeels bepaald door de kenmerken van uw voertuig, zoals bijvoorbeeld het gewicht, de grootte en de dagwaarde van het voertuig. Zoals we hierboven al uitgelegd hebben, bevat het kenteken van de auto alle belangrijke informatie over het voertuig. Bij het berekenen van de premie voor uw nieuwe autoverzekering, is het kenteken dus cruciaal.

Bereken mijn premie


 

Soorten kentekens in Nederland

De meeste auto kentekens in Nederland zijn geel met een zwarte opdruk. Er zijn enkele voorwaarden waar een Nederlands kenteken aan moet voldoen: het kenteken moet een afmeting hebben van 520 x 110 mm en op het nummerbord moet het Europese symbool staan met daaronder het NL teken. Sommige voertuigen hebben een ander kenteken dan de standaard gele kentekenplaat. Welke kentekenplaten zijn er nog meer?

Witte kentekenplaat

Een tijdelijke kentekenplaat is wit met zwarte letters in een zwart kader. Op dit kenteken staan de cijfers die corresponderen met de maand. Deze cijfers geven aan tot wanneer de tijdelijke kentekenplaat geldig is. Een aanhanger of caravan zwaarder dan 750 kilogram, heeft een eigen kenteken nodig. Aanhangers en caravans onder de 750 kilo mogen het kentekennummer van de trekkende auto dragen. De plaat is dan wit met zwarte letters. 

Grijze kentekenplaat

Bestelauto's - en sommige bedrijfswagens - zijn in Nederland voorzien van een grijs kenteken. Vroeger waren het letterlijk grijze kentekens, maar tegenwoordig zijn het gele kentekenplaten. Grijze kentekenplaten kunt u herkennen doordat de letters op het kenteken altid beginnen met een B of V.

Blauwe kentekenplaat

De donkerblauwe kentekenplaat is bedoeld voor oldtimers. Een auto mag het oldtimer kenteken (het donkerblauwe kenteken) voeren onder bepaalde voorwaarden:

  • Het voertuig moet voor 1 januari 1978 toegelaten zijn in Nederland.
  • Het kenteken moet bestaan uit twee reeksen cijfers en een reeks letters.

De kentekenplaten van oldtimers zijn voorzien van een keurmerk, bestaande uit de Nederlandse leeuw en een serienummer. Via dit serienummer kan achterhaald worden wie de fabrikant van het oldtimer kenteken is. Vanaf december 2010 moeten taxichauffeurs het taxikenteken voeren. Dit is een blauwe plaat met zwarte opdruk. De kleur van de oldtimer kentekenplaat en de taxikentekenplaat zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Oldtimer kentekenplaten zijn duidelijk donkerder van kleur.

Groene kentekenplaat

De groene handelaarskentekenplaat wordt gebruikt voor voertuigen die nog niet gekentekend zijn. Zo kunnen auto’s van een autogarage een proefrit maken onder één en dezelfde kentekenplaat.

Gele kentekenplaat met GV

In Nederland hebben land- en bosbouwtrekkers geen eigen kenteken. In onze buurlanden Duitsland en België is dit wel verplicht. Woont u aan de grens en gaat u de grens over met uw land- of bosbouwtrekker? Dan moet het voertuig een grensverkeerkenteken hebben. Het grensverkeerkenteken is geel en bestaat uit de letters GV en twee reeksen van twee cijfers.


 

Kenteken voor één dag

Om een voertuig op kenteken te laten zetten, is het vaak nodig om de auto te laten keuren bij de RDW. U heeft in dat geval een eendagskenteken nodig. U mag dan - op de dag van de keuring - naar het keuringsstation heen en terug rijden. Belangrijke voorwaarde is dat het voertuig veilig is om de weg op te mogen. Het eendagskenteken mag u zelf - dikgedrukt en in het zwart - op witte platen schrijven. De kentekenplaten moeten te allen tijden goed leesbaar blijven.

Eendagskenteken en autoverzekering

Regel de juiste dekking met uw autoverzekeraar, zodat u niet onverzekerd de weg op gaat. Bent u via ons verzekerd? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


 

Uit- en doorvoer nummerbord

Wordt de auto uitgevoerd naar het buitenland? Of heeft u een auto ingevoerd, maar nog geen Nederlands kenteken? Dan heeft u een uitvoerkenteken of doorvoerkenteken nodig. 

Uitvoerkenteken

Als u uw auto heeft verkocht en deze wordt uitgevoerd naar het buitenland, mag u er na de beëindiging van de kentekenregistratie niet meer mee rijden op de openbare weg. U kunt een uitvoerkenteken aanvragen om de periode te overbruggen tussen de beëindiging en de daadwerkelijke uitvoer.

Doorvoerkenteken (transitokenteken)

Als u een auto wilt doorvoeren dat nog nooit van een Nederlands kenteken is voorzien, heeft u een doorvoerkenteken nodig. Dit wordt ook wel een transitokenteken genoemd. Het kenteken is niet alleen in Nederland, maar wereldwijd geldig. U kunt de doorvoer door heel Europa en buiten Europa regelen.


 

Nieuwe kentekenplaat

Is het kenteken van uw auto gestolen? Of bent u uw kenteken kwijt? Dan moet u zo snel mogelijk voor nieuwe nummerborden zorgen. Zonder kentekenplaten bent u namelijk niet verzekerd. De kosten van een set nieuwe nummerborden ligt rond de € 45,-.

De nieuwe kentekenplaten zijn voorzien van een duplicaatcode. Dit is een 1 of een 2 boven het eerste streepje van het kenteken. Hieraan is te zien dat (een deel van) het kenteken(bewijs) ooit vervangen is. 


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Vrijwaringsbewijs: dit is wat u moet weten

> Lees meer

 

Auto polijsten

Wat moet ik doen als mijn kenteken kwijt of gestolen is?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Auto overschrijven: kenteken op naam zetten

> Lees meer

 

Blog homepage