Contact
Mijn UnitedConsumers

Beginnersrijbewijs punten: hoe werkt het beginnersrijbewijs?

Een beginnersrijbewijs geldt voor iedereen die net zijn of haar rijbewijs heeft behaald. Maar, mag u met een beginnensrijbewijs alcohol drinken en wat zijn beginnersrijbewijs punten? Wij vertellen u meer!

Beginnersrijbewijs

 

Beginnersrijbewijs

Een beginnersrijbewijs is hetzelfde als een normaal rijbewijs. Het verschil zit hem in een zwaardere aanpak van verkeersovertredingen door beginnende bestuurders. Bovendien zijn er erg strikte regels voor alcoholgebruik onder beginnende bestuurders.

Iedereen van 18 jaar en ouder die voor het eerst zijn rijbewijs heeft gehaald, is een beginnend bestuurder en krijgt een beginnend rijbewijs. Het beginnersrijbewijs geldt daarom voor iedereen vanaf 18 jaar voor de duur van vijf jaar. 16- en 17-jarige bestuurders krijgen zeven jaar lang een beginnersrijbewijs.


 

Beginnersrijbewijs punten

Het beginnersrijbewijs werkt op basis van punten. Het beginnend rijbewijs begint met twee beginnerpunten. Zijn door overtredingen uw twee beginnersrijbewijs punten op? Dan bent u als beginnend bestuurder uw beginnersrijbewijs kwijt. U krijgt een strafpunt als u voor een verkeersovertreding staande wordt gehouden door de politie. Deze overtredingen zijn:

  • Gevaar of hinder veroorzaken in het verkeer.
  • Op hoge snelheid bumperkleven (vanaf 80 km/u).
  • Een ongeval veroorzaken met dodelijk gevolg of zwaar letsel.
  • Veroorzaken van materiële schade of lichamelijk letsel door het niet goed opvolgen van de verkeersregels.
  • Meer dan 30 kilometer per uur te hard op normale wegen, meer dan 40 kilometer per uur te hard op snelwegen. 

 

Beginnersrijbewijs en alcohol

Alcohol en het beginnersrijbewijs gaan niet samen. Het beginnend rijbewijs kent extra strenge regels als het gaat om alcohol achter het stuur. Uit cijfers blijkt dat een kwart van de slachtoffers door alcohol in het verkeer een beginnend bestuurder is. Daarom pakt de overheid alcoholgebruik onder beginnende bestuurders extra hard aan!

Met een beginnersrijbewijs mag u een maximaal alcoholpromillage van 0,2 in uw bloed hebben. Afhankelijk van uw lichaam, betekent dat u met één drankje de limiet van het beginnersrijbewijs al kunt overschrijden.

Wanneer beginnersrijbewijs kwijt?

Bij een alcoholpromillage van 0,8 of hoger, bent u het beginnend rijbewijs kwijt. Hierna volgt de verplichte EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol). Dit kost u drie vrije dagen en een aardige geldsom.

De officier van justitie bepaalt of en wanneer u het beginnersrijbewijs terugkrijgt. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u dus beter niets drinken met een beginnersrijbewijs, in plaats van één glaasje.


 

Beginnend rijbewijs kwijt

Als beginnend bestuurder wordt het rijbewijs ingenomen bij twee strafpunten. Maar u bent het rijbewijs dan nog niet helemaal kwijt. Het CBR onderzoekt namelijk uw rijvaardigheid.

Slaagt u? Dan krijgt u uw beginnersrijbewijs terug. Zakt u? Dan bent u het rijbewijs wel definitief kwijt. De enige manier om dan nog aan een rijbewijs te komen, is door opnieuw rijexamen te doen.


 

Beginnersrijbewijs of puntenrijbewijs? 

Het beginnersrijbewijs wordt vaak verward met het puntenrijbewijs. Het beginnersrijbewijs geldt echter alleen voor beginnende bestuurders. Het puntenrijbewijs geldt voor iedereen, beginnend bestuurder of niet. Dit systeem is ingevoerd om rijden onder invloed tegen te gaan.

Hoe werkt een puntenrijbewijs?

Het puntenrijbewijs werkt als volgt: Bent u voor de tweede keer in 5 jaar aangehouden voor rijden onder invloed met minder dan 1,3 promille alcohol in uw bloed? Dan gaat de periode van 5 jaar opnieuw in. U heeft er dan een strafpunt bij.

Bent u voor de tweede keer in 5 jaar aangehouden voor rijden onder invloed met meer dan 1,3 promille alcohol in uw bloed? Dan bent u uw rijbewijs meteen kwijt. U moet dan opnieuw rijexamen doen. U moet tevens aantonen dat u rijgeschikt bent.


 

Goedkope autoverzekering kiezen

Heeft u uw beginnersrijbewijs behaald en een auto in uw bezit? Dan zoekt u natuurlijk een goedkope autoverzekering. Een autoverzekering voor jongeren is vaak erg duur. Dit heeft te maken met het feit dat u een hoger risico bent voor de autoverzekeraar. Jongeren met een beginnend rijbewijs veroorzaken gemiddeld meer schades dan ervaren bestuurders.

Wilt u maandelijks besparen op uw autoverzekering? Kies dan voor een autoverzekering van UnitedConsumers. U krijgt altijd 5% korting op uw premie, elk jaar weer. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Welke soorten rijbewijzen zijn er en hoe behaalt u ze?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Auto verzekeren zonder rijbewijs: hoe zit dat?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Moet u een buitenlands rijbewijs omwisselen?

> Lees meer

 

Blog homepage