Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroom uitgevallen, wat nu? Doorloop ons stappenplan!

Als plotseling alle verlichting en elektrische apparaten in uw huis uitvallen, dan is dit natuurlijk geen pretje. Wij vertellen u graag wat te doen bij stroomuitval. Met ons stappenplan herkent u eenvoudig de oorzaak van de stroomstoring én lost u deze meestal zelf snel op. 

stroom uitgevallen wat nu


 

Oorzaak stroomstoring

Een stroomuitval kan meerdere redenen hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn deze:

  • Overbelasting: 
    Overbelasting komt voor als er teveel apparaten tegelijk op een groep aangesloten en ingeschakeld zijn.
  • Kortsluiting: 
    Kortsluiting ontstaat door een defect in de installatie. Hierdoor lekt er stroom weg.

Als de stroom in een deel van uw huis is uitgevallen, dan betekent dit dat de betreffende groep van uw installatie is uitgeschakeld. Dit doet uw installatie automatisch om overbelasting of het weglekken van stroom te voorkomen.


 

Stroomstoring in huis oplossen

In de meeste gevallen lost u een stroomstoring in huis eenvoudig zelf op. Hiervoor checkt u de groepenkast in uw meterkast. Met het volgende stappenplan achterhaalt u het probleem en lost u deze op.

Wat te doen bij stroomuitval: 6 stappen

Stap 1: controleer in uw meterkast of een groep is uitgeschakeld. Check ook of uw hoofd-/aardlekschakelaar uitgeschakeld is.
Stap 2: bekijk welke apparaten op de betreffende groep zijn aangesloten en schakel deze uit. 
Stap 3: schakel de betreffende groep weer in. Dit doet u door de schakelaar omhoog te duwen. 
Stap 4: onderzoek welk apparaat kortsluiting veroorzaakt. Zet elk apparaat uit de groep apart van elkaar aan. Springt de groep uit, verwijder dan het laatst aangesloten apparaat uit het stopcontact. 
Stap 5: controleer of overbelasting het probleem veroorzaakt. Dit doet u door uw apparaten één voor één tegelijkertijd in te schakelen. 
Stap 6: Schakel uw hoofd-/aardlekschakelaar en de betreffende groepsschakelaar weer in. U heeft weer stroom in huis.

Let op: een oudere elektrische installatie heeft stoppen in plaats van schakelaars. Doorgeslagen stoppen moet u vervangen in uw stoppenkast: met ons stappenplan leest u hoe u gesprongen stoppen verhelpt.

Oorzaak stroomstoring niet gevonden?

In sommige gevallen veroorzaakt een mankement in uw elektrische installatie een stroomstoring in uw huis. Wij adviseren in de volgende gevallen dat u een gespecialiseerde elektricien raadpleegt:

  • Als u het bovenstaande stappenplan heeft doorlopen en de oorzaak van uw stroomstoring niet kunnen achterhalen;
  • Als de groepsschakelaar direct weer uitschakelt wanneer u deze omhoog duwt; 
  • Als alle schakelaars in uw groepenkast omhoog staan en u desondanks geen stroom heeft in (een deel van) uw huis.

 

Wat te doen bij stroomstoring buiten uw huis?

De oorzaak van een stroomstoring kan ook buiten uw huis liggen. Dit heet een algemene storing. U gaat deze oorzaak eenvoudig na: als uw buren ook geen stroom hebben, dan is waarschijnlijk sprake van een algemene stroomstoring. U kunt dit bijvoorbeeld navragen bij uw buren, of controleren of bij uw buren lampen branden. 

Nationale storingsnummer

Als de oorzaak van de stroomstoring buiten uw huis ligt, kunt u deze eenvoudig doorgeven. U maakt melding van de storing via het nationale storingsnummer: 0800-9009. Ook checkt u via de website van Netbeheer Nederland snel en gemakkelijk of er een stroomstoring in uw buurt bekend is. Als de storing gemeld is, wacht u af tot de stroomstoring is verholpen.

Tip: Als u vragen heeft over een stroom- of gasstoring, kunt u terecht bij uw netbeheerder. Uw netbeheerder beheert de aansluitingen in het energienet en zorgt dat deze goed functioneren. 


 

Stroomstoring in huis voorkomen: wat te doen?

Met een aantal maatregelen maakt u de kans op een stroomstoring in huis een stuk kleiner. Wij zetten de belangrijkste voor u op een rijtje:

  • Controleer uw kabels op beschadigingen: kapotte kabels zijn vaak de oorzaak van kortsluiting. Leg om deze reden uw snoeren niet onder deuren of vloerbedekking. 
  • Onderhoud uw apparaten goed en lees de gebruiksaanwijzing: zo voorkomt u kortsluiting in uw apparaten. Dat ontstaat meestal door incorrect gebruik of teveel stof in het apparaat.  
  • Verdeel uw grootste stroomvreters over de groepen: daarmee verkleint u de kans op overbelasting. Dat ontstaat namelijk als meerdere stroomvreters tegelijk teveel stroom vragen, waardoor de groep automatisch uitschakelt.

Tip: als u een apparaat van 10 jaar of ouder heeft dat veel stroom verbruikt, kunt u overwegen deze te vervangen voor een zuiniger exemplaar. Op deze wijze kunt u veel energie besparen op het verbruik van bijvoorbeeld uw koelkast, wasmachine of tv

Daarmee slaat u twee vliegen in één klap: u verlaagt de kans op overbelasting én bespaart op uw energielasten. Beter voor uw portemonnee en het milieu! Wilt u weten hoe u nog meer bespaart op uw energierekening? Lees dan meer tips om te besparen op stroom


Ook interessant voor u
 

eerste auto kopen

Gesprongen stoppen verhelpen in 8 stappen

> Lees meer

 

gaslek herkennen

Ik ruik gas: wat te doen bij een gaslek?

> Lees meer

 

eco-stand apparaten

Bespaar stroom met de eco-stand van uw apparaten

> Lees meer

 

Blog homepage