Contact
Mijn UnitedConsumers

Gas werkt niet? Los een gasstoring op met ons stappenplan!

Stel u eens voor: u ontsteekt een pit op uw gasfornuis en er verschijnt geen blauwe vlam. Oftewel: uw gas werkt niet meer. Een gasstoring kan hiervan de oorzaak zijn. Gelukkig is uw gasprobleem vaak zelf te verhelpen. Los eenvoudig een gasstoring op met onze 4 stappen!

gas storing


 

Gasstoring of gaslek?

Heeft u een gasprobleem? Dit kan zowel een gaslek als een gasstoring zijn. Als uw gas niet werkt, dan is het belangrijk dat u eerst nagaat dat het niet om een gaslek gaat. Een gaslek is namelijk gevaarlijk voor uw gezondheid en woning. U herkent het aan een sissend geluid of een doordringende geur. Als u gas ruikt, moet u direct handelen.

Een gasstoring is vervelend, maar minder gevaarlijk dan een gaslek. Door een gasstoring werken uw apparaten op gas niet meer (denk aan uw cv-ketel, gasfornuis of boiler). De storing kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een algemene storing of een gasprobleem in huis. Gasproblemen in huis komen vaak door het wegvallen van de gasdruk.


 

Gasstoring in huis of algemene gasstoring?

Het is verstandig om eerst te controleren of bij uw buren het gas ook niet werkt. Als dat het geval is, dan is een algemene gasstoring in het netwerk waarschijnlijk het probleem. U kunt deze storing melden bij het Nationaal storingsnummer: 0800-9009.

Tip: op de website van Netbeheer Nederland kunt u gemakkelijk checken of de algemene storing al bekend is. Daarvoor hoeft u alleen uw postcode en huisnummer in te vullen. Als de storing al bekend is, krijgt u extra informatie te zien. Denk hierbij aan de oorzaak van de gas- of stroomstoring en de verwachte eindtijd van het onderhoud.


 

Gasprobleem in huis: ons stappenplan

Als het gasprobleem zich alleen bij u thuis bevindt, kunt u de volgende 4 stappen volgen: 

vergrootglas

Stap 1: check of de hoofdgaskraan open staat

Check of de hoofdgaskraan open of dicht staat. Die vindt u bij de gasmeter in de meterkast. De hoofdgaskraan is te herkennen aan een gele dop, hendel of draaiwiel. De hoofdkraan staat open als deze in dezelfde richting als uw gasleiding staat, en dicht als de kraan er haaks op staat.

Gaskraan open

Stap 2: draai de hoofdkraan open

Is uw hoofdkraan dicht? Dan is dit waarschijnlijk de reden dat uw gas niet werkt. Draai de kraan open en controleer of uw gasprobleem is opgelost. Dit kunt u eenvoudig doen door het gasfornuis aan te zetten. Heeft u een constante, blauwe vlam? Dan is uw gasprobleem verholpen. Als dit niet het geval is, ga dan naar stap 3.

klok half uur

Stap 3: wacht tot de gasdruk terug is

Is uw hoofdkraan open en uw gas werkt niet? Dan is de gasdruk waarschijnlijk weggevallen. Laat de hoofdkraan open staan en draai de gaskranen van de apparaten die gas gebruiken dicht. Wacht minimaal 30 minuten en controleer of uw gas weer werkt.

bellen

Stap 4: bel het Nationaal storingsnummer

Als de bovenstaande stappen niet hebben geholpen, kunt u de gasstoring niet zelf oplossen. Wij adviseren u het Nationaal storingsnummer te bellen: 0800-9009.  


 

Gasprobleem: compensatie

Heeft u door een gasstoring zonder gas gezeten? Dan heeft u misschien recht op een vergoeding. Volgens de regels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft u recht op compensatie als uw gas minimaal 4 uur niet heeft gewerkt. 

Er zijn enkele uitzonderingen op de regeling. Als er sprake is van een gepland onderhoud aan het netwerk, dan krijgt u geen compensatie. Ook krijgt u geen vergoeding wanneer een gas- of stroomstoring wordt veroorzaakt door extreme omstandigheden zoals een natuurramp. 

Goed om te weten: het aantal uur waarin het gas in uw eigen woning niet werkte, bepaalt uw recht op compensatie. Het kan zo zijn dat de algemene gasstoring langer dan 4 uur duurt, zonder dat u compensatie krijgt. De eindtijd van de storing is het moment waarop alle woningen in het storingsgebied weer gas hebben. Als uzelf na minder dan 4 uur weer gas kon gebruiken, heeft u geen recht op compensatie.

Hoeveel compensatie krijgt u na een gasstoring?

De hoogte van uw compensatie hangt af van het type aansluiting dat u heeft. Bijna alle huishoudens in Nederland hebben een kleinverbruikersaansluiting. Met dit type aansluiting heeft u recht op de volgende vergoeding:

  • U krijgt € 35,00 compensatie als u 4 tot 8 uur geen gas heeft gehad.
  • U krijgt € 20,00 extra compensatie voor iedere periode van vier uur die de storing langer duurt.  

Tip: twijfelt u welke aansluiting u heeft? U kunt het type aansluiting (bijvoorbeeld een G4- of G6-aansluiting) terugvinden op uw gasmeter en uw energierekening. U kunt uw type gasaansluiting ook opvragen bij uw netbeheerder. 

Hoe vraagt u compensatie aan na een gasstoring?

Uw netbeheerder is verplicht de compensatie binnen 6 maanden aan u te betalen. Daar hoeft u zelf niets voor te regelen. Wel kan het zijn dat uw IBAN-nummer niet bij de netbeheerder bekend is. Dat zult u in dat geval aan uw netbeheerder door moeten geven.


Ook interessant voor u
 

van het gas af

Hoe kan ik met mijn woning van het gas af?

> Lees meer

 

stroomstoring wat nu

Heeft u een stroomstoring? Doorloop ons stappenplan!

> Lees meer

 

goedkoop verwarmen

Hoe verwarm ik goedkoop mijn huis?

> Lees meer

 

Blog homepage