Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is royeren?

Royeren is voor veel mensen een onbekend woord. In de verzekeringswereld komen we het woord toch wat vaker tegen. Wat is royeren? Dat leggen wij graag aan u uit.

royeren


 

Wat is royeren?

Royeren betekent letterlijk beëindigen of stopzetten. U kunt een autoverzekering zelf royeren, maar u kunt ook geroyeerd worden door de autoverzekeraar. Zodra een autoverzekering geroyeerd is, is uw auto niet meer verzekerd. Ook ontvangt u een royementsverklaring en worden de schadevrije jaren in Roy-Data geplaatst.


 

Royement door uzelf

Er zijn verschillende situaties waarin u zelf ervoor kiest om de autoverzekering te royeren. Bijvoorbeeld bij een overstap of nadat u uw auto heeft verkocht. De drie meest voorkomende situaties zijn:

Royeren bij gestolen auto

Het is erg vervelend als uw auto gestolen wordt. Natuurlijk wilt u niet aansprakelijk gesteld worden bij een gestolen auto. Daarom is het verstandig om de auto direct te royeren bij de autoverzekeraar. Bovendien is het belangrijk om zo snel mogelijk aangifte te doen van autodiefstal. Hiervoor heeft u uw kentekenbewijs en verzekeringsgegevens nodig. U kunt autodiefstal melden bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen via 088-0087444. 

Royeren bij een verkochte of geschorste auto

Bij verkoop bent u niet meer verantwoordelijk voor de auto, dus kunt u middels het vrijwaringsbewijs de autoverzekering laten royeren. Ook wanneer u (tijdelijk) niet meer met uw auto rijdt, kunt u de auto via de RDW laten schorsen. U bent dan niet meer verzekeringsplichtig, dus kunt u middels het schorsingsbewijs uw autoverzekering laten royeren.

Vaak bieden verzekeraars de mogelijkheid om te verzekering op te schorten. Neem daarom contact op met uw verzekeraar voor de mogelijkheden bij een schorsing

Tussentijds royeren bij overstap autoverzekering

Zodra u een nieuwe autoverzekering heeft gevonden, wilt u natuurlijk graag overstappen. Check van tevoren de polisvoorwaarden om zo de opzegtermijn te achterhalen. Vaak kunt u het na het eerste verzekeringsjaar tussentijds royeren met een opzegtermijn van 30 dagen.

Verklaring royement

Zodra u uw autoverzekering geroyeerd heeft, ontvangt u van uw verzekeraar een verklaring waarin staat dat de autoverzekering beëindigd is.


 

Royeren door verzekeraar

Onder bepaalde voorwaarden is de verzekeraar genoodzaakt de autoverzekering te royeren. Deze voorwaarden zijn terug te vinden in de polisvoorwaarden, maar komen bij de meeste verzekeraars vaak wel overeen. De meest voorkomende voorwaarden zijn:

Royement bij wanbetaling

Heeft u een betaling gemist? Dan stuurt de verzekeraar u herinneringen van de betaling. Bij het uitblijven van de betaling kan de dekking worden opgeschort en raakt uw auto onverzekerd. Blijft de betaling langer uit dan 50 dagen? Dan kan de verzekeraar uw autoverzekering royeren.

Royeren bij verzekeringsfraude

Royeren door de verzekeraar kan voorkomen indien u de verzekeraar opzettelijk misleidt, dus fraude pleegt. Dit kan bijvoorbeeld al gebeuren wanneer u tijdens de aanvraag verkeerde informatie vermeldt. Bij verzekeringsfraude is de verzekeraar genoodzaakt de autoverzekering te royeren. 

Te veel schadeclaims

Schade kan iedereen overkomen en is natuurlijk geen probleem. Maar als u veel schades claimt op uw autoverzekering, kan de verzekeraar besluiten uw autoverzekering te royeren. U zal dan op zoek moeten naar een andere autoverzekering. 


 

Autoverzekering na royement

Na royement door de verzekeraar kan het zijn dat u niet wordt geaccepteerd bij andere verzekeraars. Een royement betekent namelijk vaak dat u staat geregistreerd met een CIS-registratie bij Stichting CIS.

Moet u toch een autoverzekering afsluiten, maar lukt het niet? Dan kunt u het contact opnemen met de Vereende. Waar reguliere maatschappijen afhaken, accepteert de Vereende vaak wel uitzonderlijke situaties. Het nadeel is dat de premie vaak hoger is dan bij een reguliere autoverzekeraar.


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Vrijwaringsbewijs: dit is wat u moet weten

> Lees meer

 

Auto polijsten

Auto overschrijven: kenteken op naam zetten

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Stichting CIS: ik heb een CIS registratie, wat nu?

> Lees meer

 

Blog homepage