Contact
Mijn UnitedConsumers

Rijden met medicijnen: mag ik autorijden met mijn medicatie?

Er zijn een aantal regels als het gaat om rijden met medicijnen. Sommige medicijnen kunnen namelijk bijwerkingen hebben die de rijvaardigheid beïnvloeden. Mag u bijvoorbeeld met antidepressiva autorijden en hoe zit het met andere (voorgeschreven) medicijnen en autorijden?

rijden met medicijnen

 

Rijden met medicijnen

Het gebruik van medicijnen kan zorgen voor bijwerkingen. U kunt uzelf duizelig of slaperig voelen en uw reactievermogen kan vertraagd worden. Deze bijwerkingen beïnvloeden uw rijvaardigheid en kunnen voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgen. Het is zelfs strafbaar als u bewust autorijdt met een medicijn dat uw rijvaardigheid beïnvloedt. Daarom is het verstandig altijd te controleren of u mag autorijden met uw medicatie.

vergrootglas

Bekijk de verpakking

Indien uw medicijn de rijvaardigheid beïnvloedt, dan vindt u een waarschuwing of gele sticker op het etiket van het desbetreffende medicijn.

 

bijsluiter

Raadpleeg de bijsluiter

In de bijsluiter vindt u meer informatie of u mag rijden met het medicijn en of het medicijn uw rijvaardigheid mogelijk kan beïnvloeden.

 

apotheker

Advies van een zorgverlener

Kunt u de informatie niet op de verpakking of de bijsluiter vinden? Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw arts of apotheker. 


 

De invloed van medicatie op autorijden

Medicijnen kunnen uw rijvaardigheid beïnvloeden en het effect van de medicatie op autorijden is bij het ene medicijn duidelijker dan bij het andere. U kunt duizelig worden, uzelf slaperig voelen of zelf wazig gaan zien en minder controle krijgen over uw spieren. Welke medicijnen kunnen uw rijvaardigheid beïnvloeden?

  • Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen.
  • Zware pijnstillers, zoals: morfine en tramadol.
  • Medicatie tegen epilepsie, een allergie, jeuk of reisziekte.
  • Medicatie tegen angsten, een psychische stoornis of een depressie (bijvoorbeeld antidepressiva).

 

Categorieën medicijnen en autorijden

Niet elk medicijn heeft invloed op uw rijvaardigheid. Op het moment dat uw rijvaardigheid beïnvloed wordt door het medicijn, staat er een waarschuwing of gele sticker op het etiket én een waarschuwing in de bijsluiter. Daarnaast zijn deze medicijnen ingedeeld in drie verschillende categorieën: categorie I, categorie II en categorie III.

Rijden met medicijnen uit categorie I

Met de medicijnen uit categorie I mag u autorijden, mits u geen last heeft van negatieve bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen zijn: sufheid, duizeligheid of slecht zien.

Rijden met medicijnen uit categorie II

Met de medicijnen uit categorie II mag u enkel autorijden na een gewenningsperiode van enkele dagen tot weken. Weet u niet hoelang de gewenningsperiode van uw medicijn uit categorie II is? Dan is het verstandig om advies te vragen aan uw arts of apotheker. 

Uitzonderingen categorie I en II

Medicijnen met werkzame stoffen als methylfenidaat, dexamfetamine en modafinil vallen binnen categorie I en II. U kunt rijgeschikt verklaard worden door het CBR indien de geneesmiddelen voorgeschreven zijn door een behandelend arts en gebruikt worden in therapeutische dosering.

Bovendien is het belangrijk dat u geen negatieve bijwerkingen ervaart die uw rijbevoegdheid kunnen beïnvloeden. Voor rijbewijzen in de categorie C t/m D1E geldt dat rijden met medicijnen die bovengenoemde werkzame stof bevatten niet toegestaan is, tenzij deze medicijnen gebruikt worden voor een specifieke behandeling. Denk aan ADHD, narcolepsie of pathologische hypersomnolentie.


Rijden met medicijnen uit categorie III

Zo lang u de medicijnen uit categorie III gebruikt, kunt u niet autorijden. Het CBR kan u bij gebruik van dit medicijn (meestal) niet rijgeschikt verklaren.

Afname negatieve bijwerkingen in categorie III

Het negatieve effect van sommige medicijnen in categorie III neemt af na een bepaalde tijd. Dit wordt aangegeven met het teken III -> I. Indien dit het geval is bij uw medicijn uit categorie III, dan kan het CBR u rijgeschikt verklaren mits het medicijn na maximaal 10 uur teruggaat naar categorie I. Houd er echter rekening mee dat u - ook in categorie I - niet mag rijden met medicijnen op het moment dat u last heeft van bijwerkingen.

Antidepressiva en autorijden in categorie III

Heeft u drie jaar lang antidepressiva uit categorie III gebruikt? Dan heeft u de mogelijkheid om tijdens een onderzoek in een rijsimulator aan te tonen dat u door de gewenning aan het medicijn geen last meer heeft van negatieve bijwerkingen. U kunt dit doen in de rijsimulator van de Universiteit Groningen. De kosten van +/- € 200,- zijn voor eigen rekening.


 

Mag ik met mijn medicijnen autorijden?

Weet u niet of u mag rijden met medicijnen die aan u voorgeschreven zijn? Dan kunt u - naast het raadplegen van de bijsluiter - altijd uw arts of apotheker om advies vragen. U kunt uw medicijn ook online opzoeken, zodat u direct ziet of u wel of niet mag rijden met uw medicijn.

Zoek mijn medicijn


Ook interessant voor u
 

rijangst

Wat is rijangst en wat kan ik er tegen doen?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Welke rijbewijzen zijn er en welk rijbewijs heb ik?

> Lees meer

 

eten en drinken

Eten en drinken in de auto: mag dat wel of niet?

> Lees meer

 

Blog homepage