Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar bent u naar op zoek?

NL-alert instellen met iPhone of Android: ons stappenplan

Een NL-alert instellen op uw mobiele telefoon is een goed idee. Zo bent u altijd snel op de hoogte van landelijke noodsituaties. Maar hoe werkt het instellen van een NL-alert precies? Met ons stappenplan helpen wij u op weg en kunt u eenvoudig een NL-alert instellen op uw iPhone of Android telefoon. 

NL-alert instellen


 

Waarom NL-alert instellen?

Een NL-alert is een alarmmiddel van de overheid dat bij levensbedreigende situaties in uw buurt, op alle mobiele telefoons verschijnt. Bijvoorbeeld bij een grote brand, explosiegevaar of noodweer. Uw telefoon maakt dan een hard, trillend alarmgeluid. In het NL-alert staat aangegeven wat er aan de hand is en wat u moet doen.

Het is verstandig om een NL-alert op uw telefoon in te stellen. Zo bent u altijd op de hoogte van levensbedreigende situaties en kunt u indien nodig meteen actie ondernemen. 

 
 

NL-alert instellen

Vrijwel alle mobiele telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn ingesteld om een NL-alert te ontvangen. Is dat bij uw telefoon niet het geval? Geen zorgen! U kunt een NL-alert ook eenvoudig zelf instellen op verschillende telefoons. Bijvoorbeeld op uw iPhone of Android. Wij vertellen u stap voor stap hoe u dat doet. 

NL-alert instellen iPhone

In de meeste gevallen is een iPhone bij aankoop al ingesteld om NL-alerts te ontvangen. Toch kan het handig zijn om dit zelf te controleren. Volg onze 4 stappen om een NL-alert in te stellen en er zeker van te zijn dat uw iPhone meldingen ontvangt:

  • Stap 1: open 'Instellingen' op uw iPhone. 
  • Stap 2: navigeer naar 'Meldingen'. 
  • Stap 3: ga naar 'Noodmeldingen' en schuif de instelling op groen. 
  • Stap 4: u kunt nu NL-alerts ontvangen op uw iPhone. 

NL-alert instellen Android

Een NL-alert instellen bij een Android telefoon, zoals een Samsung, Oppo of Xiaomi, is in principe vrij eenvoudig maar kan per toestel en Android versie verschillen. Volg het stappenplan dat voor uw situatie van toepassing is:

Instellen NL-alert: Android 11 of nieuwer

  • Stap 1: tik op 'Instellingen'.
  • Stap 2: typ in het zoekvak 'Noodwaarschuwingen'.  
  • Stap 3: ga naar 'Draadloze noodwaarschuwingen'. 
  • Stap 4: tik op 'Draadloze noodwaarschuwingen'. 
  • Stap 5: zet het schuifje naast 'NL-alert' aan.
  • Stap 6: uw Android kan NL-alerts ontvangen.  
 

Instellen NL-alert: Android 10 of ouder

  • Stap 1: navigeer naar 'Berichten'. 
  • Stap 2: tik op de drie puntjes rechtsboven. 
  • Stap 3: kies 'Instellingen'. 
  • Stap 4: tik op 'Instellingen voor noodwaarschuwing'. 
  • Stap 5: zet de optie voor NL-alert aan. 
  • Stap 6: u kunt nu NL-alerts ontvangen. 


Handig om te weten: vaak zijn Android telefoons standaard ingesteld voor een NL-alert. U hoeft dan zelf niets te doen. Met behulp van onze bovenstaande stappenplannen kunt u uw instellingen voor een NL-alert controleren.  


 

Ik krijg geen NL-alert: wat nu?

Het kan voorkomen dat uw telefoon geen NL-alert ontvangt. Mogelijk heeft uw smartphone geen verbinding, omdat u zich bijvoorbeeld buiten het bereik van een zendmast bevindt of omdat uw smartphone op vliegtuigstand staat. Zorg ervoor dat uw telefoon verbinding heeft om NL-alerts te kunnen ontvangen. 

NL-alert controleren

Controleer met ons stappenplan of uw iPhone of Android telefoon goed is ingesteld voor NL-alerts. Is het instellen van een NL-alert op uw smartphone gelukt? De overheid stuurt ieder half jaar een controlebericht. De datum van het eerstvolgende testbericht vindt u op Crisis.nl, een website van de overheid. Met behulp van het testbericht kunt u nagaan of uw telefoon NL-alerts ontvangt.

Heeft u verbinding met uw smartphone én uw instellingen voor een NL-alert gecontroleerd, maar ontvangt u nog steeds geen NL-alert? Maak hier dan een melding van bij de leverancier van uw mobiele telefoon. 


Ook interessant voor u
 

eerste mobiele telefoon

Zo zag de allereerste mobiele telefoon eruit

> Lees meer

 

Veilig internetten

Zo kunt u veilig internetten op uw smartphone

> Lees meer

 

Whatsapp fraude

Hoe kan ik WhatsApp fraude herkennen? 

> Lees meer

 

Blog homepage