Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar bent u naar op zoek?

Veilig internetten en veilig internetbankieren met deze tips

Veilig internetten is belangrijk, want op uw smartphone staan allerlei persoonlijke gegevens. Maar, hoe kunt u veilig internetten op WhatsApp en hoe kunt u veilig internetbankieren? Wij helpen u en hebben tips voor veilig internetten!

Internet veiligheid banner


 

Veilig internetten

Op uw smartphone voert u allerlei taken uit. U bestelt kleding via uw smartphone, logt in op uw account bij uw telefoonprovider, boekt geld over naar uw spaarrekening en ga zo maar door. In feite staan al uw inlog- en bankgegevens op uw smartphone. Het is daarom dus verstandig om daar slim mee om te gaan. U wilt immers niet dat internetcriminelen uw gegevens in handen krijgen!

Internetcriminelen gaan slim te werk en sturen bijvoorbeeld een e-mail of sms met foutieve informatie, waarbij gevraagd wordt om op een link te klikken. Dit wordt ook wel phishing genoemd. Wanneer u klikt op een phishing link, kan dit vervelende gevolgen hebben en geeft u mogelijk internetcriminelen toegang tot uw persoonlijke gegevens. Veilig internetten is dus een absolute must!


 

Veilig internetten en WhatsApp

Voor mensen met een mobiele telefoon is WhatsApp tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Maar ook via WhatsApp proberen internetcriminelen u geld afhandig te maken. Zij doen dit zo: 

  1. Internetcriminelen maken een profiel aan en doen zich voor als een kennis of goede vriend van u. 
  2. Ze vertellen u dat zij in geldnood zijn en nu een rekening moeten betalen. 
  3. Vervolgens sturen ze u een betaallink of betaalverzoek. 

U helpt uw goede vriend natuurlijk graag, maar trap er niet in! Klik niet meteen op de betaallink. Bel eerst uw goede vriend (let op: bel niet via WhatsApp). Zo bent u zeker dat het de persoon is waar u mee appt. Via WhatsApp kunnen internetcriminelen zich ook voordoen als bankmedewerkers of als kopers van Marktplaats. Kortom: ben altijd kritisch met wie u appt.


 

Veilig internetbankieren

Bij veilig internetten hoort natuurlijk ook veilig internetbankieren. U wilt niet dat hackers toegang krijgen tot uw bankgegevens, laat staan geld kunnen stelen. Daarom geven wij tips hoe u veilig kunt internetbankieren:

  • Log enkel in via een vertrouwd wifi netwerk.
  • Log enkel in via uw eigen smartphone of computer.
  • Bent u op een openbare locatie? Log dan niet in op de openbare wifi.
  • Zorg dat u altijd controleert dat u verbinding maakt met een beveiligde (groene) https-verbinding.
  • Ben uzelf bewust van uw omgeving. Voer geen inloggegevens in waarbij derden mee kunnen kijken.
  • Ga niet zomaar in op e-mails of telefoontjes van de bank, waarbij uw inloggegevens worden gevraagd.

 

Tips voor veilig internetten

U wilt veilig internetten op uw smartphone, maar waar moet u dan beginnen? Om u een handje te helpen, hebben wij 7 tips voor veilig internetten voor u opgesteld. Zo gaat u een stuk bewuster het internet op en blijven uw persoonlijke gegevens in uw eigen handen!

Tip 1: Check de bron

Iedereen kan tegenwoordig een website maken en artikelen plaatsen op het internet. Check dus altijd eerst de bron van de website voordat u erop klikt. De bron achterhalen doet u eenvoudig door met uw muis over de link te bewegen, zonder te klikken. Ook afbeeldingen op het internet kunnen bewerkt zijn en een foute link bevatten. Kortom, ben altijd kritisch naar de afzender of bron van een website. Benieuwd of een link veilig is? Ga naar checkjelinkje.nl.

Tip 2: Geef geen wachtwoorden aan een ander

Deze tip voor veilig internetten klinkt logisch, maar geef geen wachtwoorden aan een ander. Wanneer uw bank u in een e-mail vraagt om persoonlijke gegevens, reageer dan niet. Neem telefonisch contact op met uw bank om na te gaan of de e-mail echt van de bank is of niet. 

Tip 3: Zorg voor een veilige internetverbinding

Wanneer u inlogt op een persoonlijk account via internet op uw smartphone, dan staat hier persoonlijke informatie in. Het is daarom dus belangrijk dat uw internetverbinding beveiligd is. Deze versleutelde verbinding zorgt ervoor dat internetcriminelen niet mee kunnen kijken en uw persoonlijke gegevens afgeschermd blijven. U herkent een veilige internetverbinding aan het groene slot in de adresbalk van de browser, gevolgd door 'https://'.

Tip 4: Maak gebruik van verschillende wachtwoorden

Gebruik niet één wachtwoord voor al uw accounts. Mocht het internetcriminelen lukken om toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens, dan hebben zij niet meteen tot al uw accounts toegang. Maak uw wachtwoorden bovendien sterk door gebruik te maken van hoofdletters, cijfers en symbolen.

Tip 5: Zorg dat u updates installeert

Op tijd een update van uw smartphone installeren is hartstikke belangrijk! In nieuwe updates van iOS of Android worden namelijk eventuele beveiligingslekken verholpen. De juiste internetbeveiliging is dus belangrijk wanneer u veilig wilt internetten!

Tip 6: Schakel tweestapsverificatie in

Door tweestapsverificatie in te schakelen, bent u er bijna zeker van dat internetcriminelen niet in kunnen loggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Met tweestapsverificatie vult u uw gebruikersnaam en wachtwoord in en vervolgens ontvangt u een sms met een code op uw smartphone, zodat u daadwerkelijk toegang krijgt tot uw account. Met tweestapsverificatie zullen internetcriminelen dus fysiek uw smartphone in handen moeten krijgen, voordat ze in uw account kunnen komen.

Tip 7: Let op met openbare netwerken

Openbare wifi-netwerken klinken verleidelijk. Gratis internet, daar houden wij Nederlanders wel van. Toch is het opletten geblazen met een openbaar wifi-netwerk. Omdat het openbaar is, hebben dus ook internetcriminelen toegang tot de verbinding en kunnen andere gebruikers in de gaten houden. Wilt u toch veilig internetten in een openbare ruimte? Maak gebruik van uw mobiele internet.


Ook interessant voor u
 

Energie besparen

Wat moet ik doen bij WhatsApp oplichting?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Mijn telefoon is gestolen: wat moet ik doen?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Hoe kan ik een smartphoneverslaving herkennen?

> Lees meer

 

Blog homepage