Contact
Mijn UnitedConsumers

Huis ventileren voor frisse lucht in huis: hoe lang ventileren per dag?

Frisse lucht in huis is goed voor uw gezondheid én goed voor uw portemonnee. Uw huis ventileren kan op verschillende manieren. Wij vertellen u graag hoe u ventilatie in huis kunt aanbrengen en geven 8 tips om uw ventilatie in huis te verbeteren. 

Ventileren Huis


 

Huis ventileren of huis luchten?

Het ventileren van uw huis betekent iets anders dan uw huis luchten. Wanneer u uw huis ventileert, voert u continu frisse lucht aan en vervuilde lucht af. Bijvoorbeeld via een ventilatiesysteem. 

Uw huis luchten doet u door uw ramen en deuren kort tegen elkaar open te zetten. Door de kamer te luchten voert u in korte tijd snel extra vervuilde lucht af en laat u verse lucht binnen. Beiden zijn nodig om te zorgen voor frisse lucht in huis. Alleen uw huis luchten is niet voldoende en geen vervanging voor ventilatie in huis.    


 

Waarom huis ventileren en huis luchten?

Schone lucht in huis raakt vervuild door uw dagelijkse bezigheden, zoals koken, douchen en schoonmaken. Door uw woning te ventileren en uw huis te luchten, zorgt u voor schone, frisse lucht in huis. Dat is goed voor:

  • Uw gezondheid: 
    Door te zorgen voor frisse lucht in huis, voorkomt u dat u last krijgt van uw neus, longen of luchtwegen. 
  • Uw energierekening:
    Droge, frisse lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Daardoor warmt uw huis sneller op en hoeft u minder te stoken.
  • Het tegengaan van vochtproblemen:
    Met ventilatie in huis voorkomt u schimmelvorming door vochtige lucht.

Frisse lucht in huis: hoe lang luchten per dag?

Zet elke dag 15 minuten uw ramen en deuren tegen elkaar open. Om warmteverlies en energieverspilling tegen te gaan, kunt u dit het beste doen wanneer u uw verwarming lager kunt zetten. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of 's avonds voordat u naar bed gaat. 

Ventileren huis: hoe lang ventileren per dag?  

Goede ventilatie in huis betekent dat u 24 uur per dag ventileert. Bijvoorbeeld door middel van ventilatieroosters. Zo zorgt u ervoor dat er altijd schone, frisse lucht in huis aanwezig is en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Het ventileren van uw huis is in alle seizoenen van het jaar nodig.  


 

Huis ventileren in de winter

Met koud weer houdt u de warmte graag binnen, de kou buiten en zet u de ramen en deuren misschien liever niet open. Toch is het juist in de winter belangrijk om uw woning te ventileren en te luchten. Zo zorgt u voor frisse lucht in huis. Bovendien warmt koude, verse lucht sneller op, waardoor u minder hoeft te stoken. Dat is voordelig voor uw energierekening!

Slechte ventilatie in huis zorgt voor vervuilde, ongezonde lucht, maar ook voor een grotere kans op vochtproblemen. Door uw huis te ventileren in de winter, kunt u dat voorkomen. 

Huis ventileren in de zomer

Op een hete zomerdag wilt u uw woning natuurlijk koel houden en de warmte buiten houden. Uw huis ventileren in de zomer is echter wel belangrijk. Goede ventilatie in huis houdt de luchtkwaliteit in huis op peil. Daarnaast daalt de luchtvochtigheid met voldoende frisse lucht in huis.

Zet uw ramen en deuren open om uw huis te luchten. Om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden, kunt u dat het beste 's ochtends vroeg of 's avonds laat doen. Zet daarnaast uw ventilatiesysteem aan of open om uw huis te ventileren.   


 

Ventilatie in huis aanbrengen

Om dag in dag uit voor frisse lucht in huis te zorgen, moet u constant uw woning ventileren. Ventilatie in huis aanbrengen kan op twee verschillende manieren: met natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie. Wij vertellen u waar u op kunt letten.    

Natuurlijke ventilatie in huis

Natuurlijke ventilatie in huis komt in de meeste (oude) woningen voor. Het ventileren van uw huis met natuurlijke ventilatie wil zeggen dat frisse lucht via ventilatieroosters, klepramen, kieren en naden binnenkomt. Zet uw ventilatieroosters en klepramen open om natuurlijke ventilatie in huis aan te brengen. Natuurlijke ventilatie heeft voor- en nadelen: 

Voordelen natuurlijke ventilatie in huis Nadelen natuurlijke ventilatie in huis
vink Ventilatie in huis aanbrengen kost geen geld. kruis Verontreinigde lucht van buiten kan binnenkomen.
vink Natuurlijke ventilatie is een effectieve manier om uw huis te luchten.  kruis Natuurlijke ventilatie in huis kan zorgen voor tocht.
vink U verbruikt minder energie dan met een mechanisch ventilatiesysteem.  kruis Af- en toevoer van schone lucht is lastig te regelen.
vink Eenvoudige en automatische ventilatie in huis o.a. via kieren en roosters. kruis Uw energieverbruik is variabel en kan soms hoger uitvallen.

Mechanische ventilatie in huis 

Bij mechanische ventilatie in huis wordt er net zoveel verontreinigde lucht afgevoerd als er frisse lucht wordt aangevoerd. Mechanische ventilatiesystemen vindt u vaak terug in huizen die vanaf de jaren 70 gebouwd zijn of bij nieuwbouw.

Er is sprake van mechanische ventilatie in huis bij onder andere ventilatieventielen (ronde, witte roosters), een WTW-unit (ventilatiesysteem met warmteterugwinning) of een ventilatiebox. Wij zetten de voor- en nadelen voor u op een rijtje:  

Voordelen mechanische ventilatie in huis Nadelen mechanische ventilatie in huis
vink Ventilatiesysteem is goed te regelen. kruis Kan geluidsoverlast veroorzaken.
vink Duurzame ventilatie door WTW-mogelijkheden. kruis Ventilatiesysteem verbruikt energie.
vink Mechanische ventilatie bewaakt de vochtbalans. kruis Mechanische ventilatie plaatsen kost geld.
vink Mechanische ventilatie zorgt 24/7 voor frisse lucht in huis. kruis Ventilatiesysteem kan schone lucht vervuilen.

 

Huis luchten: welke kamer ventileren?

Sommige kamers in huis zijn vanwege het hoge vochtgehalte extra belangrijk om goed te ventileren. Denk hierbij aan een kamer zonder raam, uw badkamer en keuken. Wij vertellen u hoe u dat het beste kunt doen. 

kamer zonder raam ventileren

Kamer zonder raam ventileren  

Een kamer zonder raam ventileren of luchten vraagt extra aandacht. Gebruik hiervoor een mechanisch ventilatiesysteem. Heeft u een slaapkamer of toilet zonder raam?

Zorg dan dat de ruimte op een ventilatiekanaal van een mechanisch ventilatiesysteem in huis is aangesloten. Via ventilatiekanalen wordt frisse lucht in huis naar verschillende kamers getransporteerd en kan vervuilde lucht de ruimte verlaten. 

Badkamer ventileren

Badkamer ventileren

Zet na het douchen uw badkamerraam maximaal een half uur open en maak eventueel gebruik van een inbouwventilator. Door de kamer te luchten zorgt u snel voor droge, frisse lucht in huis.

Let wel op dat u uw raam niet te lang open laat staan. Daarmee voorkomt u dat de luchtstroom in de rest van uw woning verslechtert. Bovendien zorgen te snelle temperatuurwisselingen sneller voor schimmels in een natte badkamer.

Keuken ventileren

Keuken ventileren

De luchtkwaliteit verslechtert tijdens het koken omdat er veel vocht, geuren en zelfs schadelijke stoffen, zoals fijnstof, koolmonoxide en stikstofdioxide, kunnen vrijkomen.

Zet uw afzuigkap aan om ventilatie in huis aan te brengen. Ook na het koken is het ventileren van uw huis belangrijk. Laat daarom de afzuigkap nog een kwartiertje aanstaan. Zorg er daarnaast voor dat ventilatieroosters in de keuken altijd open staan. 


 

Ventilatie huis verbeteren: onze 8 tips

Het ventileren van uw huis is een belangrijk proces dat u altijd moet doen: 24 uur per dag, 7 dagen per week, in de winter én in de zomer. Door natuurlijke en mechanische ventilatie in huis aan te brengen bent u goed op weg!

Wilt u de ventilatie in huis verbeteren en zorgen voor genoeg frisse lucht in huis? Dat is mogelijk met onze 8 tips: 

Tip 1 Zorg voor frisse lucht bij bezoek

Heeft u bezoek gehad of zijn er veel mensen in huis? Blijf uw huis ventileren door uw ventilatiesysteem hoger te zetten of pas natuurlijke ventilatie toe door ventilatieroosters en ramen en deuren open te zetten.

Veel mensen in huis zorgen voor een hoog vochtgehalte waardoor schone lucht sneller vervuild raakt. Door uw woning te ventileren tijdens en na het bezoek, zorgt u continu voor frisse lucht in huis.  


Tip 2 Ventileer tijdens het klussen

Tijdens het klussen is goede ventilatie in huis belangrijk. Schone lucht raakt namelijk snel vervuild als u bijvoorbeeld gaat schuren of verven.

Zet uw mechanische ventilatie op de hoogste stand om vervuilde lucht, stof en schadelijke verfdampen zo snel mogelijk uit huis te krijgen en zet uw ramen en deuren open om de kamer te luchten. 


Tip 3 Gebruik uw ventilatiesysteem slim

Wanneer uw mechanische ventilatiesysteem zorgt voor frisse lucht in huis, zal het klimaat in huis een stuk frisser zijn. Gelukkig kunt u een mechanisch ventilatiesysteem vaak regelen met verschillende standen.

Zet de ventilatie een stand hoger tijdens het koken, douchen of als u de was doet. Zet uw ventilatiesysteem waar mogelijk een stand lager om warmteverlies te beperken en energie te besparen. Zet uw ventilatiesysteem nooit uit. Zo zorgt u altijd voor goede ventilatie huis!


Tip 4 Ventileer bij rook

Roken, kaarsen en een open haard in huis hebben een negatief effect op de luchtkwaliteit. Er komen namelijk schadelijke stoffen, zoals fijnstof, vrij die door slechte ventilatie in huis lang kunnen blijven hangen.  

Zorg daarom voor goede ventilatie en luchtverversing in huis. Maak slim gebruik van uw ventilatiesysteem en zet uw ramen en deuren open om uw huis te luchten.   


Tip 5 Houd ruimte onder uw deur

Door een kleine ruimte van minimaal 1,5 cm tot 2 cm tussen uw deuren en de drempels over te laten, kan frisse lucht in huis zonder blokkades door uw woning stromen. Dat draagt bij aan goede ventilatie in huis. 

Heeft u niet genoeg ruimte onder uw deuren? Overweeg dan om uw deuren in te korten of ventilatieroosters onderin uw deuren te plaatsen. 


Tip 6 Onderhoud uw ventilatiesysteem

U kunt de ventilatie in huis verbeteren door uw ventilatiesysteem goed te onderhouden. Het maakt hierbij niet uit of het om natuurlijke of mechanische ventilatie gaat.

Maak ventilatieroosters en ventilatieventielen minimaal één keer per jaar schoon, laat elke twee jaar de ventilatiemotor reinigen door een specialist en laat ventilatiekanalen om de zes jaar gronding schoonmaken.


Tip 7 Vervang uw ventilatiesysteem

Is uw ventilatiesysteem ouder dan 15 jaar? Dan bestaat er een kans dat deze is verouderd en niet meer optimaal bijdraagt aan het ventileren van uw huis. Vervang uw oude ventilatiesysteem door een nieuw systeem.

Nieuwe, mechanische ventilatiesystemen, zoals zelfregelende ventilatieroosters, een WTW-unit of een ventilatiewarmtepomp, zijn ook nog eens een stuk energiezuiniger. Dat is voordelig voor uw energierekening!


Tip 8 Bekijk ventilatiemogelijkheden

Gaat u verbouwen omdat u bijvoorbeeld isolatiemaatregelen treft? Bekijk dan meteen de mogelijkheden om de ventilatie in huis te verbeteren.

Plaats bijvoorbeeld zelfregelende ventilatieroosters als u uw ramen of kozijnen vervangt, overweeg om uw ventilatie-unit vraaggestuurd te maken of kies voor duurzame, mechanische ventilatie met warmteterugwinning (WTW).


Ook interessant voor u
 

WTW-unit

Duurzaam ventilatiesysteem: zo werkt een WTW unit

> Lees meer

 

Warmtepomp

Verwarmen met een warmtepomp: dit moet u weten

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Energie besparen in de winter: onze beste tips

> Lees meer

 

Blog homepage