Contact
Mijn UnitedConsumers

Energie besparen in de winter

Energie besparen is altijd fijn, maar zéker in de winter! De koude en donkere dagen vragen om wat meer energie - letterlijk. Hoe kunt u het huis verwarmen en toch energie besparen? Wij geven tips die u helpen bij energiebesparing in de winter!


Energie besparen winter


Energie besparen in de winter: onze tips

U kunt het behaaglijk warm hebben in huis en toch energie besparen in de winter. Met een paar simpele aanpassingen kunt u namelijk uw huis verwarmen zonder verwarming en sfeer creëren zonder stroom te verbruiken. Daarom hebben wij een aantal tips voor u om energie te besparen in de winter. Zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven!


Tip 1: Energie besparen met verlichting

In de winter wordt het vroeger donker, dus gaan de lampen sneller aan. Verlichting die langer aanstaat, betekent ook een hoger energieverbruik. Vervang eventuele gloeilampen door spaarlampen en LED lampen met een hoog energielabel (minimaal klasse A). Deze zuinige lampen kunnen u namelijk helpen bij energie besparen in de winter.

Daarnaast is het verstandig om verlichting in ruimtes uit te zetten waar u niet aanwezig bent. Zo voorkomt u dat u onnodig energie verbruikt en kunt u dus besparen op energie.

Tip 2: Energiebesparing en de verwarming

Bespaar op uw energiekosten en ga slim om met de verwarming in de winter. Gas is duurder dan stroom, maar veel woningen in Nederland hebben verwarmingen die draaien op gas. Tenzij u bijvoorbeeld stadsverwarming of uw woning elektrisch verwarmt.

U kunt makkelijk op energie besparen door de verwarming of uw gashaard lager of uit te zetten in ruimtes waar u nauwelijks komt en de thermostaat lager te zetten als u naar bed gaat. 

Goed om te weten: draai de verwarming in de ruimtes waar u nauwelijks komt op vriesstand. Vriesstand wordt vaak aangeduid met een sneeuwvlokje. Dankzij vriesstand, gaat de verwarming toch een beetje aan wanneer het buiten vriest. Zo voorkomt u dat de leidingen kapotvriezen. 

Tip 3: Houd rolluiken en gordijnen zo veel mogelijk dicht

Heeft u rolluiken? Maak er gebruik van en doe ze zoveel mogelijk dicht. Rolluiken helpen niet alleen bij energie besparen in de zomer, maar ook bij energie besparen in de winter. Ze zorgen er namelijk voor dat uw woning extra geïsoleerd is. Voordelig dus!

Probeer daarnaast ook de gordijnen zo veel mogelijk dicht te houden. Let er echter wel op dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen en dus de warmte tegenhouden. Dat zou zonde zijn van het energieverbruik.

Tip 4: Voorkom tocht en sluit tussendeuren

U kunt makkelijk energie besparen in de winter door tussendeuren zo veel mogelijk dicht te doen. Laat u de tussendeur open? Dan ontsnapt er veel warme lucht de kamer uit en tocht het in huis.

Nog een bijkomend voordeel van de tussendeur dichtdoen: op deze manier stoot u minder CO2 uit en dat heeft een positief effect op uw energierekening en het milieu. Toch het gevoel dat u koude tocht voelt? Stop dan een opgerolde handdoek tussen de kier onder de deur. 

Tip 5: Bespaar op uw energiekosten met kaarsen

Energiebesparing betekent in sommige gevallen ook dat u creatief moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan kaarsen als lichtbron. Kaarsen zijn niet alleen hartstikke sfeervol, maar geven ook een heerlijke warmte af. Bovendien kunt u met kaarsen besparen op stroom. Wel zo fijn. 

Tip 6: Maak slim gebruik van de oven

Heeft u een heerlijke, winterse ovenschotel gemaakt? Maak dan gebruik van de hitte die de oven afgeeft. Is de ovenschotel klaar? Laat dan de deur van de oven openstaan tijdens het afkoelen. Zo vult de oven uw woning met warme lucht en kunt u energie besparen!


Energie besparen door te vergelijken

Om te weten hoeveel u kunt besparen op energie, is het belangrijk om te weten hoeveel u nu betaalt. Overstappen van energieleverancier kan namelijk interessant zijn. Bij ons kiest u voor voordelige energietarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

Lampen

Energieverbruik lampen: onze bespaartips

> Lees meer

 

Ecologische voetafdruk

Hoe werkt een stroommeter eigenlijk?

> Lees meer

 

warmteverlies

Hoe kan ik warmteverlies tegengaan? Wij geven 6 tips!

> Lees meer

 

Blog homepage