Contact
Mijn UnitedConsumers

Zonnepanelen dakpannen: dat zit zo!

Zonnepanelen dakpannen zijn niet bij iedereen bekend. Dakpannen met zonnecellen op uw dak oogt volgens velen een stuk mooier dan een grote, mozaïek van zonnepanelen. Welke soorten zonnepanelen in dakpannen zijn er? En wat kost het? 

Zonnepannen

 

Zonnepanelen in dakpannen: dakpannen met zonnecellen

Zonnepanelen in dakpannen betekent dat u kiest voor dakpannen met zonnecellen. Zonnepannen met zonnecellen doen hetzelfde als zonnepanelen: ze zetten zonne-energie om in groene stroom

Doordat de zonnepanelen in dakpannen verwerkt zijn, verandert het uiterlijk van uw dak minimaal. Vaak is er maar een klein verschil te zien ten opzichte van normale dakpannen, waardoor zonnepannen bijna niet opvallen. Zonnepanelen als dakpannen kiest u daarom vaak omdat u het mooi vindt. 


 

Soorten zonnepanelen dakpannen

Er zijn verschillende soorten dakpannen met zonnecellen. Welke zonnepannen u kiest, is voornamelijk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en het type dak dat u heeft. Wij zetten de vijf meest voorkomende zonnepannen op een rijtje:

  • Brede dakpannen: vaak een paneel met zonnecellen die varieert in breedte van vier tot acht dakpannen.
  • Leien zonnepannen: ook zijn er leien dakpannen te koop waar zonnecellen in verwerkt zijn. De dakhelling moet wel minimaal 25 graden zijn om deze zonnepannen te kunnen leggen. 
  • Keramische zonnedakpannen: keramische dakpannen met zonnecellen er in verwerkt, voornamelijk mooi op oude gebouwen waar het originele dakaanzicht behouden moet blijven.
  • Sneldek dakpannen met zonnecellen: dakpannen waar een zonnecel op is gemonteerd, hierdoor is de dakpan zelf nog gedeeltelijk zichtbaar.
  • Zonnepannen geïntegreerd in het daksysteem: een reeks originele dakpannen wordt verwijderd, waardoor de zonnepannen dus geïntegreerd kunnen worden in het dak.

Type dakpannen met zonnecellen kiezen

Momenteel zijn er twee typen zonnepannen: de kristallijne- en de dunne film zonnepannen. Dunne film zonnepannen hebben, net zoals bij dunne film zonnepanelen, een lager rendement en zijn dus goedkoper. Dunne film is vaak blauw van kleur.

Kristallijne zonnepannen hebben een hoger rendement, waardoor ze minder dakoppervlakte nodig hebben. De kristallijne variant is wel iets duurder. Daarnaast zijn de kristallijne zonnepannen mooier van kleur, namelijk diepzwart.

Afmeting zonnepanelen dakpannen kiezen

Inmiddels zijn er al verschillende soorten zonnepannen op de markt. De populairste zonnepannen hebben hetzelfde formaat als dakpannen, namelijk 37 x 27 centimeter. Kiest u voor lange zonnepannen - die op een rij van dakpannen worden geplaatst - dan is de lengte ongeveer zo'n 100 centimeter. De grootte is dus afhankelijk welke soort zonnepannen u koopt. 


 

Prijs van zonnepanelen in dakpannen

Dat dakpannen met zonnecellen een stuk mooier zijn, is wel te voelen aan prijs. De prijs van zonnepannen is wel drie keer hoger dan de prijs van een zonnepanelen-installatie. De terugverdientijd is daarom ook verdrievoudigd tot wel 20 jaar. Bovendien is er geen tegemoetkoming vanuit de overheid beschikbaar. Wie zonnepannen wil, moet daarom bereid zijn groots te investeren!

Een dakpan met zonnecel heeft wel twee functies. Naast dat deze zonne-energie opwekt, heeft u ook direct een set nieuwe dakpannen op uw dak liggen. Een interessante investering dus wanneer u van plan bent om uw dak te vervangen. U kunt ervan uitgaan dat de installatiekosten van zonnepanelen dakpannen tot wel 3 keer hoger zijn dan de installatiekosten van zonnepanelen.


 

Zonnepanelen dakpannen kopen

Voor u zonnepannen gaat kopen, is het goed om enkele belangrijke zaken in kaart te brengen, zoals dakoppervlakte en welke soort zonnepannen er zijn. Bij het kopen van zonnepannen houdt u rekening met de volgende punten:

Beschikbaar dakoppervlakte

Zonnepannen hebben in vergelijking met zonnepanelen meer dakoppervlakte nodig. Dit komt omdat niet de gehele zonnepan voorzien is van een zonnecel - of dunne film. Om tot voldoende capaciteit te komen, zijn er dus meer zonnepannen nodig.  

Een vierkante meter zonnepanelen heeft gemiddeld een capaciteit van 150 Wattpiek. Zonnepannen hebben slechts een capaciteit van 110 Wattpiek per vierkante meter. Houd er daarom rekening mee dat u voldoende dakoppervlakte reserveert voor de zonnepannen!

Is er een omvormer nodig?

Zonnepannen kunnen op dezelfde omvormers gemonteerd worden als zonnepanelen. Zonnepannen worden in een lus met elkaar verbonden en vervolgens aangesloten op een omvormer. Gaat u de zonnepanelen vervangen voor zonnepannen? Dan kunt u de omvormer dus laten zitten.


 

Voordelen en nadelen van zonnepanelen in dakpannen

Voor u beslist of zonnepannen iets voor u zijn, is het belangrijk dat u de voor- en nadelen naast elkaar zet. Om u een handje te helpen, zetten wij ze alvast voor u op een rijtje:

Voordelen zonnepannen Nadelen zonnepannen
 
Oogt mooier op het dak dan zonnepanelen
 
Grote investering
 
Op een duurzame manier zelf energie opwekken
 
Geen subsidie beschikbaar
 
Zelf groene stroom opwekken: lagere energierekening
 
Terugverdientijd ligt rond de 20 jaar
   
 
Bij verhuizing minder makkelijk mee te nemen

Ook interessant voor u
 

zonnepanelen dak

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?

> Lees meer

 

Zonnepanelen aandschaffen

Zonnepanelen aanschaffen: waar let ik dan op?

> Lees meer

 

Zonne energie

Zonne-energie: hoe werkt dat precies?

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage