Contact
Mijn UnitedConsumers

Rijden met winterbanden in de zomer: is dat verstandig?

Rijden met winterbanden in de zomer is niet verboden. Maar, is rijden met winterbanden in de zomer wel verstandig? En hoe zit het met all-season banden? U leest het hier!

rijden met winterbanden in de zomer


 

Rijden met winterbanden in de zomer

Winterbanden zijn niet gemaakt voor zomerse omstandigheden. Zo zijn zomerbanden bijvoorbeeld ook niet geschikt voor winterse omstandigheden. Een winterband is gemaakt van natuurrubber en dat betekent dat ze soepel blijven. Hoe soepeler de band, hoe meer grip op de weg (in de winter). Zodra u gaat rijden met winterbanden in de zomer, wordt de band door de hoge temperatuur zachter - en dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Dit maakt winterbanden in de zomer niet geschikt. 


 

Mag ik rijden met winterbanden in de zomer?

U mag in Nederland met winterbanden rijden in de zomer, dit is namelijk niet verboden. Daarnaast is het ook niet verplicht om met winterbanden te rijden in de winter. U mag dus zelf bepalen welke band u onder uw auto laat monteren.

Wel is het voor uw veiligheid en die van andere weggebruikers verstandig om in elk seizoen op de juiste band te rijden. Daarom adviseren we u om in de zomer op zomerbanden te rijden en in de winter op winterbanden. 

Winterbanden in de zomer en het buitenland

Gaat u op autovakantie naar het buitenland? Het is mogelijk dat u in bepaalde landen niet mag rijden met winterbanden in de zomer. Ga goed voorbereid op reis en controleer altijd de regels van het land van bestemming en de landen die u doorkruist.


 

Nadelen van rijden met winterbanden in de zomer

Zoals hierboven benoemd: u mag met winterbanden in de zomer te rijden, maar het is niet verstandig. Waarom niet? Dit zijn de nadelen van rijden met winterbanden in de zomer:

Langere remweg

Met winterbanden in de zomer rijden, zorgt voor een langere remweg. Het profiel van een winterband (9 mm) is namelijk ontworpen voor winters weer, zoals sneeuw, en niet voor een droog en warm wegdek. Bij een buitentemperatuur van 35 graden zijn de remprestaties van winterbanden zelfs 30% minder dan de remprestaties van zomerbanden. 

Verminderde grip

Omdat winterbanden gemaakt zijn van soepel natuurrubber en koude temperaturen, zijn ze niet goed bestand tegen hoge temperaturen. Is het warmer dan 30 graden? Dan bestaat de kans dat het rubber van de winterband zachter wordt. Dit betekent een verminderde grip op de weg en dat kan voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen.

Slijtage en brandstofverbruik

Buiten de verminderde prestaties, zullen winterbanden door de hogere weerstand ook sneller slijten en zal uw brandstofverbruik stijgen. Het is dus in alle opzichten niet verstandig om te rijden met winterbanden in de zomer.


 

Hoe zit het met all season banden?

All season banden zijn gemaakt voor alle seizoenen. Het rubber van all season banden is namelijk een mix van zomer- en winterbanden. Hoewel dit type band geschikt is voor alle seizoenen, is het alsnog verstandig om zomerbanden in de zomer onder de auto de laten leggen en winterbanden in de winter te laten monteren onder uw auto.


 

Wanneer zomer- en winterbanden wisselen?

Zomerbanden zijn speciaal gemaakt voor warme temperaturen. Het is verstandig om uw huidige all season banden of winterbanden om te wisselen voor zomerbanden bij een temperatuur van 7 graden en hoger. Zodra de temperatuur weer daalt naar 7 graden of lager, doet u er goed aan om uw zomerbanden weer om te wisselen voor winterbanden.


Ook interessant voor u
 

Auto polijsten

Waarom zijn zomerbanden beter in de zomer?

> Lees meer

 

winterbanden

Wanneer laat ik mijn winterbanden wisselen?

> Lees meer

 

all season banden

Wat zijn de voor- en nadelen van all season banden?

> Lees meer

 

Blog homepage