Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoe bespaart u water? De 10 beste water besparen tips!

Water bezuinigen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. En dát is voordelig, want zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven. Water besparen doet u dankzij onze 10 beste water besparen tips!

Water besparen

 

Badkamer

Water besparen: badkamer


Water besparen in de badkamer is essentieel! Want in de badkamer verbruiken we heel wat liters water. En daar waar we het meeste verbruiken, kunnen we ook het meeste besparen! Wij geven 3 tips om water te besparen in de badkamer:

Tip 1. Water besparen met douchen

Een gewone douchekop verbruikt zo'n 10 liter water per minuut. Water besparen met douchen is dus eenvoudig. Vervang de huidige douchekop voor een waterbesparende variant.

Met een waterbesparende douchekop bespaart u tot wel 20% op uw water- en energieverbruik. En het grote voordeel aan een waterbesparende douchekop is dat u evenveel douchecomfort heeft als bij een normale douchekop. 

Extra tip: u kunt ook investeren in waterbesparende toiletten. Deze toiletten zijn ontworpen om minder water per spoelbeurt te gebruiken. U kunt hier per toilet ongeveer 5.000 liter water per jaar mee besparen.

Tip 2. Water besparen door korter te douchen

De gemiddelde Nederlander doucht zo'n 9 minuten per dag, vaak 5 dagen in de week. Door gebruik te maken van een douchetimer (of douchecoach), kunt u proberen minder lang te douchen.

Een douchetimer kost u een paar euro's, maar door al 2 minuten korter te douchen, bespaart u al ongeveer 500 liter water per maand!

Tip 3. Water besparen door minder in bad te gaan

Een warm bad is heerlijk, maar wanneer u in bad gaat verbruikt u gemiddeld 120 liter water! Dat is drie keer meer water dan bij 5 minuten douchen. Probeer daarom het bad zoveel mogelijk te vermijden en kies voor een warme douche. Zeker met onze eerste twee tips, kunt u flink wat water besparen met douchen!

Aanvullende water besparen tips in de badkamer:

  • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen.
  • Bent u bezig met het wassen van uw haren? Zet de douche dan even uit. 
  • Maak uw scheermesje schoon in een gevulde wasbak, in plaats van onder de lopende kraan. 
 

Keuken

Water besparen: keuken


U bent dagelijks in de keuken te vinden. Of het nou is om te koken, af te wassen of de vaatwasser in en uit te ruimen. Ook in en rondom de keuken kunt u veel water besparen! Begin met water besparen in de keuken dankzij deze 3 tips:

Tip 4. Water besparen met een doorstroombegrenzer

U kunt op iedere kraan - of de kranen die het meest worden gebruikt - een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer zetten. Hiermee kunt u de hoeveelheid water flink beperken en dus besparen op deze kosten!

Tip 5. Planten water geven en tóch water besparen

De planten hebben regelmatig water nodig. Gelukkig kan water op veel verschillende manieren opnieuw gebruikt worden, waardoor op water besparen eenvoudig wordt. Denk aan:

  • Vaak duurt het even voordat het water warm is. Vang het koude water op in een bak om de planten water te geven.
  • Laat u per ongeluk een ijsklontje vallen? Gooi het dan bij een van planten in plaats van in de wasbak.
  • Water van uw huisdier verversen? Gebruik het oude water om de planten water te geven.
  • Wast u groenten of fruit in een teiltje? Geef dan het 'vuile' water aan de plantjes. 

Extra tip: u kunt water besparen, als u planten aan het begin óf einde van de dag water geeft. Overdag verdampt water namelijk sneller, waardoor uw planten water geven meer water kost. 

Tip 6. Een (nieuwe) vaatwasser is vaak efficiënter

Een vaatwasser gebruiken is vaak efficiënter dan met de hand afwassen. Op het label van vaatwassers staat hoe zuinig ze zijn. Nieuwe vaatwassers zijn vaak zuiniger dan oude.

Koopt u een nieuwe vaatwasser? Let dan op het energielabel. Hierop staat hoeveel energie en water het apparaat verbruikt per jaar. DIt bespaart u wel honderden liters water per jaar! 

Aanvullende water besparen tips in de keuken:

  • Gebruik geen water voor het ontdooien van voedsel.
  • Gebruik iedere dag één glas om uit te drinken. Dit scheelt u afwas.
  • Gebruik de juiste pannen, zodat u niet met overbodig veel water kookt.
  • Gebruik uw waterkoker voor warm water. Tijdens het opwarmen van kraanwater gaat (koud) water verloren.
 

Algemeen

Extra tips om water te besparen


In de keuken en badkamer kunt u erg veel water besparen, maar dat zijn niet de enige plekken waar u water verbruikt. Hoe bespaart u water op andere plekken in huis? Wij geven u graag extra tips om water te besparen:

Tip 7. Zonneboiler iets voor u?

Een zonneboiler zet zonne-energie om in warm water. Het is wel een flinke investering, maar dankzij de zonneboiler bespaart u tot wel 50% op de kosten voor warm water. 

Tip 8. Controleer op lekkages

Controleer regelmatig op lekkages bij aansluitingen, kranen en slangen. Kijk ook waar de hoofdkraan zit, zodat u deze snel kunt afsluiten in geval van een lekkage. Zo zorgt u ervoor dat er niet te veel water verloren gaat en kunt u dus water besparen.

Tip 9. Huisdieren wassen

Is de hond toe aan een bad? Was het huisdier in de tuin op een plek die toch al gewaterd moet worden. Zo is uw huisdier straks schoon en is uw tuin weer voorzien van water! Een win-win situatie, dus!

Tip 10. Schaf een regenton aan

Een regenton vangt regenwater op. Met een regenton bespaart u daardoor bijna 3000 liter water per jaar! U kunt het water voor allerlei zaken gebruiken, zoals de planten binnen en buiten water geven. Een milieuvriendelijke manier dus om op water te bezuinigen!

 

Meer

Meer energie besparen tips?


Water besparen is een goed begin om te besparen op uw gasverbruik. Want de meeste huishouden verbruiken gas voor het verwarmen van water. Gas is de grootste kostenpost op uw energierekening. Maar misschien wilt u ook graag weten hoe u kunt besparen op uw stroomverbruik? Wij hebben meer energie besparen tips voor u!


Ook interessant voor u
 

Zonneboiler of warmtepomp

Stroom besparen met deze gouden tips

> Lees meer

 

gemiddelde kosten gas water licht

Wat zijn de gemiddelde kosten voor gas, water en licht?

> Lees meer

 

vaste lasten overzicht

Wat betaal ik maandelijks voor mijn vaste lasten?

> Lees meer

 

Blog homepage