Contact
Mijn UnitedConsumers

Levensduur van zonnepanelen

De levensduur van zonnepanelen wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. En omdat zonnepanelen niet goedkoop zijn, wilt u zeker weten dat de zonnepanelen lang meegaan. Wat is de levensduur van zonnepanelen? En hoe zit het met de levensduur van de omvormer?

Levensduur zonnepanelen

 

Levensduur zonnepanelen

Volgens Milieu Centraal gaan zonnepanelen zo'n 25 jaar mee. Na 25 jaar zouden zonnepanelen slechts 80 procent rendement geven, omdat het opwekvermogen langzaam afneemt. Maar gelukkig heeft u bij de meeste zonnepanelen de investering al binnen 10 jaar terugverdiend. Dit betekent dat u na 10 jaar nog zo'n 15 jaar voorzien bent van geheel gratis groene stroom


 

Levensduur omvormer zonnepanelen

Een zonnepanelensysteem bestaat niet enkel uit zonnepanelen, maar ook onder andere uit een omvormer. Het is dus ook belangrijk om te weten hoe lang een omvormer mee gaat.

De omvormer gaat gemiddeld een stukje korter mee dan de zonnepanelen, namelijk zo'n 10 jaar tot 15 jaar. Het kan dus voorkomen dat de omvormer vervangen moet worden, vóór de zonnepanelen aan vervanging toe zijn. Een nieuwe omvormer kost vaak niet meer dan zo'n € 1.000,-. Dit betekent dat u de kosten voor de omvormer binnen ongeveer 2 jaar weer heeft terugverdiend. Hierna geniet u dus weer van gratis groene stroom!


 

Hoe lang gaat een zonnepaneel mee?

Hoe lang een zonnepaneel uiteindelijk meegaat, hangt af van de kwaliteit van de zonnepanelen. Een zonnepaneel zou in Nederland zelfs zo'n 40 jaar mee kunnen gaan, mits het een goed zonnepaneel is. Het is daarom belangrijk dat u de kwaliteit controleert. Wij vertellen u hoe dit zit!

Zonnepanelen levensduur: kwaliteit controleren

Zonnepanelen moeten aan verschillende kwaliteitseisen voldoen. Daarnaast is het belangrijk dat u voor de montage een deskundige en gecertificeerde installateur kiest. Zo weet u zeker dat u goed zit en dat u kunt rekenen op een langere levensduur van uw zonnepanelen.

Hoe kunt u controleren of de kwaliteit van de zonnepanelen goed is? Dat is vrij simpel. Noteer na het eerste jaar de jaaropbrengst en vergelijk het met de opgegeven verwachting van de leverancier. Wanneer het heel erg afwijkt, neemt u direct contact op met de leverancier. Dit zou namelijk niet moeten kunnen gebeuren.


 

Zonnepanelen levensduur per type

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, zoals monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Ieder type zonnepaneel heeft een andere verwachte levensduur, namelijk:

Monokristallijn zonnepaneel

Dit type zonnepaneel komt het meeste voor. Ze zijn iets duurder, maar zorgen wel voor een hoger rendement. De levensduur van monokristallijn zonnepanelen is ongeveer zo'n 25 jaar.

Polykristallijn zonnepanelen

Dankzij verbeterde technologieën is het rendement van polykristallijn zonnepanelen tegenwoordig hoger en leveren ze dus meer op dan vroeger. Gemiddeld gaan polykristallijn zonnepanelen zo'n 25 à 30 jaar mee.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen - ofwel Amorf Silicium zonnepanelen - zijn het goedkoopst en behalen tevens een lager rendement. De gemiddelde levensduur van deze zonnepanelen is zo'n 15 jaar. 


 

Levensduur zonnepanelen verlengen

Hoe kunt u zelf de levensduur van uw zonnepanelen verlengen? Simpel: door ze goed te onderhouden! Omdat zonnepanelen vaak schuin worden geplaatst, valt het meeste vuil, sneeuw of blaadjes er vanzelf af. In principe hoeft u de zonnepanelen daarom maar één keer per jaar, of zelfs één keer in de vijf jaar zelf goed schoon te maken.

Schoonmaken doet u in het voorjaar, omdat in juni, juli en augustus de meest zonuren verwacht worden. Begin met het voorzichtig weghalen van droog vuil, zoals bladeren en stof. Vervolgens maakt u de zonnepaneel schoon met ontkalkt water en een zachte doek of spons. Drogen hoeft niet, dat gebeurt vanzelf door de zon. Zo voorkomt u krassen.


Ook interessant voor u
 

Appen achter het stuur

Terugverdientijd zonnepanelen

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Hoe werkt de salderingsregeling bij zonnepanelen?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Zonuren Nederland

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage