Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2024

Mijn geboortedatum:

EHIC pas, 111 formulier en de verzekeringsverklaring

Als u naar het buitenland op vakantie gaat en medische zorg nodig heeft, dan is het wel zo fijn om te weten welke documenten u nodig heeft. Wat zijn de EHIC pas, het 111 formulier en de verzekeringsverklaring? En wanneer heeft u het nodig? 



Met spoed zorg nodig?

Bel voor zorg in het buitenland altijd eerst de VGZ Alarmcentrale. De VGZ Alarmcentrale staat 7 dagen in de week, 24 uur per dag voor u klaar.

alarmcentrale

Bel +31 40 297 55 50


 

EHIC pas

Op de EHIC kaart (Europese zorgpas) staan alle gegevens die u nodig heeft bij medische hulp in het buitenland. Met de EHIC pas voorkomt u in de meeste gevallen dat u zorgkosten voor moet schieten. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten direct bij uw verzekeraar en u ontvangt bericht van uw zorgverzekeraar welke kosten u eventueel zelf moet betalen.

Op de EHIC pas staan de volgende persoonlijke gegevens:

  • Naam en identificatiecode van de zorgverzekeraar.
  • Uw burgerservicenummer (BSN).
  • Uw voorletter(s) en achternaam.
  • Uw geboortedatum.
  • Vervaldatum.
  • Pasnummer.

Waar is de Europese zorgpas geldig?

De EHIC is geldig in de meeste Europese landen. Met uw EHIC kunt u in de meeste gevallen voorkomen dat u meteen kosten moet voorschieten. Uw buitenlandse zorgverlener declareert dan de kosten rechtstreeks bij uw verzekeraar. U krijgt vervolgens bericht van de verzekeraar welke kosten u zelf moet betalen.

Reist u buiten Europa of gaat u voor langere tijd naar het buitenland? Dan kunnen er andere regels gelden. Voor landen waar EHIC niet geldt heeft u een 111-formulier nodig. Voor Cuba, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland en Zuid-Afrika heeft u een verzekeringsverklaring nodig.

Geldigheidsduur EHIC kaart

De geldigheidsduur staat vermeld op uw EHIC, maar de pas is alleen geldig wanneer u bij VGZ (ook via UnitedConsumers) bent verzekerd. Gebruikt u de pas en bent u niet verzekerd bij VGZ? Dan worden de kosten achteraf op u verhaald.

Voorwaarden vergoeding medische zorg buitenland

  • Uw zorgpas is gratis en u kunt deze alleen voor uzelf gebruiken.
  • Is het doel van uw buitenlandse reis alleen een medische behandeling? Dan is de kaart niet geldig.
  • Tijdens uw verblijf in een Europese lidstaat kunt u een vergoeding krijgen voor medische zorg. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor de verzekerden van het betreffende land. Bent u bijvoorbeeld in Duitsland? Dan heeft u recht op dezelfde medische hulp als Duitse verzekerden.

Goed om te weten: privéziekenhuizen accepteren de EHIC niet. Dit betekent dat u meestal zelf de kosten moet voorschieten. U kunt dan achteraf de nota's declareren via de Zorg app of Mijn VGZ. Privéziekenhuizen vindt u vooral in Griekenland, Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Italië.

Geen spoed of een klein bedrag?

Heeft u wel zorg nodig in het buitenland, maar heeft het geen spoed? Of gaat het om een klein bedrag? Dan kunt u de kosten het beste ter plekke betalen en achteraf declareren via de Zorg app of Mijn VGZ. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan een buitenlandse huisarts of apotheek.

EHIC aanvragen

De digitale EHIC is geen officiële EHIC, dus het kan zijn dat de buitenlandse zorgverlener om een officieel (fysiek) bewijs vraagt. Neem in dit geval contact op met de alarmcentrale van de zorgverzekeraar, zodat deze het bewijs naar de zorgverlener kan sturen. 

Wilt u liever een fysieke zorgpas met EHIC mee op reis? Vraag deze voor vertrek aan via de Zorg app of Mijn VGZ. De EHIC pas ontvangt u binnen 7 dagen gratis thuis

U hoeft de digitale EHIC pas niet aan te vragen. U vindt de informatie die op de EHIC staat ook digitaal in de Zorg app onder het kopje 'Verzekering'. 


 

111 formulier

Niet alle landen in Europa zijn lid van de Europese Economische Ruimte. Dit betekent dat u de EHIC pas in sommige landen niet kunt gebruiken. Hiervoor in de plaats heeft u een 111 formulier nodig. Een 111 formulier is nodig in de volgende landen:

  • Bosnië-Herzegovina.
  • Montenegro.
  • Tunesië.
  • Turkije.
  • Servië.

111 formulier voor vertrek aanvragen

Gaat u naar een van de landen die hierboven genoemd worden? En is dat het land waar u vandaan komt? Dan vraagt u voordat u vertrekt het 111 formulier bij VGZ aan. Bel daarvoor naar 0900-8490 (gebruikelijke belkosten). U kunt het 111 formulier gebruiken voor spoedeisende zorg als u korter dan een jaar in dit land verblijft.

111 formulier aanvragen op het moment dat het nodig is

Bent u niet geboren in het land waar u naartoe gaat? Dan vraagt u het 111 formulier telefonisch aan op het moment dat u zorg nodig heeft. Dit doet u via de VGZ Alarmcentrale: +31 40 297 55 50 (bereikbaar 24 uur per dag, 7 dagen in de week). VGZ regelt uw 111 formulier.

Ook vertellen zij u welk ziekenhuis of kliniek het formulier accepteert. En waar u dus terechtkunt. VGZ verstuurt het formulier gratis en rechtstreeks naar uw zorgverlener. Heeft u al zorgkosten gemaakt voordat u het 111-formulier heeft aangevraagd? Bel dan ook zo snel mogelijk de VGZ Alarmcentrale. Zij helpen u graag verder.


 

Verzekeringsverklaring

In sommige landen heeft u een verzekeringsverklaring (buitenlandverklaring) nodig. Hiermee kunt u aantonen dat u tijdens uw verblijf verzekerd bent voor medische zorg.

In welke landen heeft u een buitenlandverklaring nodig?

U heeft een Engelstalige verzekeringsverklaring nodig in:

  • Cuba
  • Rusland
  • Venezuela
  • Wit-Rusland
  • Zuid-Afrika

Vraag een buitenlandverklaring telefonisch aan

U kunt een buitenlandverklaring telefonisch aanvragen bij VGZ via 0900 - 84 90 (u betaalt uw gebruikelijke belkosten). U ontvangt de verklaring binnen 4 weken per post of per e-mail. Vraag de verklaring dus ruim voor vertrek aan.


Ga zorgeloos op vakantie met deze tips

Heeft u alles gecheckt omtrent uw zorgverzekering? Wij helpen u bij een goede voorbereiding met onze 6 tips voor een zorgeloze vakantie!

  • Tip 1: Vergeet uw zorgdocumenten niet
    In landen van de Europese Economische Ruimte (EER) kunt u een EHIC-pas gebruiken. Gaat u op vakantie buiten Europa? Dan heeft u mogelijk een 111-formulier nodig.
     
  • Tip 2: Check of uw medicijnen mee op reis mogen
    Vallen uw medicijnen onder de Opiumwet? Dan heeft u een Schengenverklaring nodig. Deze vraagt u aan bij op de website van het CAKVallen deze buiten de Opiumwet? Dan heeft u mogelijk een gezondheidsverklaring nodig.
     
  • Tip 3: Noteer het alarmnummer van uw zorgverzekeraar
    Zo kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar wanneer u zorg nodig heeft in het buitenland en niet kunt wachten tot u thuis bent. Twijfelt u of heeft u vragen over vergoedingen tijdens uw reis? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

  • Tip 4: Controleer of u een buitenlandse nota kunt declareren

    Soms kunt u zorgkosten uit het buitenland achteraf bij uw zorgverzekeraar declareren. De nota moet altijd in een gangbare taal zijn opgesteld en alle gegevens van u en de betreffende zorgverlener bevatten. Check wel of de zorgkosten vergoed worden in uw zorgpolis.

  • Tip 5: Check uw vergoedingen in het buitenland
    Vanuit de basisverzekering krijgt u spoedeisende medische hulp in het buitenland vergoed tot het maximale Nederlandse tarief. In sommige landen is zorg duurder dan in Nederland. Wilt u een hogere vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland of voor repatriëring? Dan kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.
     
  • Tip 6: Check u vaccinaties nodig heeft
    Op de website van het GGD ziet u of u vaccinaties nodig heeft voor uw vakantiebestemming én hoe ver van tevoren u deze vaccinaties het beste kunt laten zetten. Reisvaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar misschien wel vanuit uw aanvullende verzekering. Check uw zorgpolis om te kijken of u aanvullend verzekerd bent voor reisvaccinaties. 
     

Check uw verzekering voor vertrek

Een verzekeringsverklaring geeft u niet automatisch recht op medische zorg in het buitenland. Een zorgverlener in het buitenland kan bijvoorbeeld een behandeling weigeren of aanvullende eisen stellen, zoals contante betaling vooraf of het ondertekenen van een contract.

Het is verstandig om de vergoedingen van uw zorgverzekering voor vertrek te checken. Dit kunt u doen in Mijn UnitedConsumers.

Naar mijn vergoedingen