Contact
Mijn UnitedConsumers

Dit is het verschil tussen contra expertise auto en schade expert

Een schade expert wordt onder andere ingeschakeld bij een hoog schadebedrag, diefstal en/of als de schade moet worden verhaald op het Waarborgfonds Motorverkeer. Bent u niet akkoord met het schaderapport van de schade expert? Dan kunt u contra expertise voor uw auto inschakelen. Wij vertellen u precies wat het inhoudt.

Schade expert banner


 

Wat doet een schade expert?

Een schade expert is een professional die uw autoschade beoordeelt en een prijsschatting van de reparaties maakt. Hij of zij wordt ingeschakeld door het schadeherstelbedrijf of door uw verzekeraar en is volledig onafhankelijk. Dit betekent dat hij of zij niet handelt in naam van de autoverzekeraar.

Dit zijn de belangrijkste taken van een schade expert auto:

  • De schade expert zet het schadeherstel in gang en begeleidt het schade traject.
  • De schade expert controleert of u voldoet aan de polisvoorwaarden.
  • De schade expert stelt de oorzaak en omvang van de schade vast.
  • De schade expert beantwoordt vragen over de reparatie.
  • De schade expert maakt een schaderapport op.

Schaderapport auto

Eén van de belangrijkste taken van de schade expert is het opstellen van een schaderapport. Dit is een verslag waarin de oorzaak en omvang van de schade wordt omschreven. Ook maakt de schade expert een lijst van de onderdelen die vervangen, gerepareerd, gespoten en/of uitgedeukt dienen te worden en daarnaast is er een kostenoverzicht. 

Goed om te weten: het opstellen van zo’n schaderapport duurt gemiddeld 3 tot 5 werkdagen. De tijd die de expert eraan kwijt is, kan oplopen wanneer er aanvullende informatie nodig is van u, van de schadehersteller of van de opkoper bij total loss.

Wat doet de verzekeraar met het schaderapport?

Zodra de schade expert het schaderapport heeft opgesteld, wordt het rapport naar uw autoverzekeraar gestuurd. Vervolgens wordt de oorzaak en toedracht van de schade beoordeeld.

Geldt er dekking voor de schade? Dan zal uw verzekeraar de schade vergoeden. Is de schade niet gedekt? Dan zijn de kosten van de schade voor u. Wanneer u het niet eens met de beoordeling van uw verzekeraar en de schade expert, dan kunt u zelf contra expertise voor uw auto inschakelen.


 

Wanneer wordt een schade expert ingeschakeld?

Bij kleine autoschades heeft uw verzekeraar genoeg aan het ingevulde schadeformulier, enkele foto’s van de schade en een berekening van de garage. Bij hogere schadebedragen schakelt de verzekeraar een schade expert auto in om de autoschade vast te stellen. Om te bepalen of een schade expert nodig is, kijkt de verzekeraar onder andere naar de volgende factoren:

  • De dekking die u heeft.
  • Of u de schade wilt laten repareren.
  • Expertise grens (afhankelijk van leeftijd/dagwaarde van de auto).

Wanneer is een schade expert verplicht?

In sommige gevallen moet er altijd een schade expert ingeschakeld worden:


 
 

Wanneer schakel ik contra expertise voor mijn auto in?

Stel, uw auto is total loss en de restwaarde die de schade expert heeft vastgesteld is volgens u veel te laag. Wees dan gerust, want als u niet akkoord bent met het schaderapport van de schade expert, dan heeft u het recht om contra expertise aan uw auto uit te laten voeren. 

Om contra expertise in te schakelen, dient u zelf contact op te nemen met een expertisebureau. Komen de schade experts er vervolgens niet samen aan uit? Dan wordt er een arbiter (derde expert) ingeschakeld. Het oordeel van een arbiter is uiteindelijk doorslaggevend. 

Voorwaarden contra expertise auto

Een voorwaarde voor het uitvoeren van contra expertise is dat deze voldoet aan de richtlijnen van het NIVRE. Bekijk van tevoren in de polisvoorwaarden hoe het precies is geregeld met uw autoverzekeraar, bijvoorbeeld wat betreft de vergoeding. 


 

Wat kost een schade expert?

Als uw verzekeraar of schadehersteller een schade expert inschakelt, dan is dit kosteloos voor u. Met andere woorden: u hoeft de kosten hiervan niet te verhalen op uw verzekeraar. Dat doet de schade expert namelijk zelf. Voor contra expertise aan uw auto werkt dit net iets anders.

Contra expertise auto kosten

Wanneer u niet akkoord gaat met de expertise van de (eerste) schade expert, dan wilt u natuurlijk weten wat contra expertise kost en of het wordt vergoed. De kosten voor een contra expert zijn tussen de € 250,- en € 350,-. Wat uw verzekeraar precies vergoedt, staat vermeld in uw polis. Vaak zijn dit de 'redelijke kosten', of is de vergoeding gebaseerd op het tarief van hun eigen experts.


 

Wanneer wel of niet schade laten repareren?

In sommige gevallen kunt u ervoor kiezen om de schade niet te laten herstellen, maar om het schadebedrag te ontvangen. Wilt u de schade niet laten herstellen? Dan hoeft u ook niet altijd een schade expert in te schakelen. Bij de ene verzekeraar krijgt u in dit geval het gehele schadebedrag uitgekeerd, bij de andere een gedeelte hiervan. Ook zijn er verzekeraars die helemaal niets vergoeden. 

Advies nodig bij uw autoschade?

Bent u via ons verzekerd en wilt u graag weten wat u het beste kunt doen? Neem dan contact op met onze verzekeringsexperts. Wij nemen de polisvoorwaarden van uw autoverzekering met u door en bespreken samen met u of het noodzakelijk is om een schade expert in te schakelen en of het verstandig is om de schade te laten repareren.

Contact opnemen


 

Schade expert en het Waarborgfonds Motorverkeer

Er zijn schades waarvan de dader niet te achterhalen is, bijvoorbeeld wanneer iemand is doorgereden na een botsing. Het Waarborgfonds dekt dit soort schadegevallen. Het onderzoek van een schade expert is - naast het doen van aangifte - dan wel verplicht. De expert stelt de schade vast en kijkt naar de oorzaak. Zonder schaderapport kan het Waarborgfonds de schade niet in behandeling nemen.

Als de schade door een rechtsbijstandsverzekeraar, CED European Claim Experts of rechtstreeks bij het Waarborgfonds wordt geclaimd, kan de expertise worden geregeld bij de betreffende instantie.


 

Ik heb autoschade, wat nu?

Uw auto heeft door een onvoorziene situatie flink wat schade opgelopen. Hoe gaat dit in zijn werk? 

Stap 1: U meldt de schade bij uw autoverzekeraar en stuurt indien nodig het schadeformulier op.

Stap 2: Uw verzekeraar beoordeelt de schade. Wanneer er wordt constateert dat er een schade expert nodig is, wordt de schade expert auto ingeschakeld.  

Stap 3: De schade expert voert een uitgebreide analyse uit, waarbij hij of zij in een schaderapport de situatie vastlegt. Zo bepaalt de schade expert of de schade hersteld kan worden of niet (total loss). Zo niet, dan berekent de schade expert de restwaarde van uw total loss auto. Kan de auto wel worden hersteld? Dan maakt de schade expert een lijstje van de te vervangen of te repareren onderdelen, waarvan vervolgens een kostenoverzicht gemaakt wordt.

Stap 4: Bent u het niet eens met het oordeel van de schade expert? Dan heeft u het recht om zelf een contra expert in te schakelen. Bespreek dit wel van tevoren met uw verzekeraar. De contra expert beoordeelt vervolgens opnieuw uw autoschade en komt tot een 'second opinion'.  

Stap 5: Komen de experts er samen niet uit? Dan wordt er een derde expert ingeschakeld, ook wel een arbiter genoemd. Deze komt tot een doorslaggevend oordeel.

Stap 6: Nadat de schade is vastgesteld en het schaderapport klaar is, bespreken de schade expert en uw verzekeraar samen wat de juiste schadevergoeding is. Vervolgens wordt de autoschade - indien van toepassing - verhaald op de tegenpartij en is uw autoschade zo goed als afgehandeld!  


Hulp nodig bij uw autoschade?

Bent u via ons verzekerd en wilt u een schade melden? Of loopt er al een schade via ons heeft u vragen over de schade expert of contra expertise? Neem dan contact op met onze verzekeringsexperts. Wij staan voor u klaar om u te helpen en bespreken graag uw opties met u.

service

Neem contact met ons op


Ook interessant voor u
 

Total loss

Total loss: wanneer is uw auto nu total loss?

> Lees meer

 

Technisch vs economisch

Economisch vs. technisch total loss: zo zit dat

> Lees meer

 

Schaderapport

Wanneer wordt een schaderapport opgesteld?

> Lees meer

 

Autoschade homepage