Contact
Mijn UnitedConsumers

Enkele of dubbele meter: het verschil tussen enkel- of dubbeltarief

Bij het afsluiten van een energiecontract zijn er twee soorten tarieven voor stroom: enkeltarief of dubbeltarief. Afhankelijk van het soort meter - een enkele of dubbele meter - wordt het tarief bepaald. Wat is het verschil tussen een enkele en dubbele meter? En welk tarief is het meest voordelig: een enkel of dubbeltarief? 

enkele of dubbele meter


 

Enkele of dubbele meter

Iedereen met een stroomaansluiting, heeft een dubbele of enkele meter in de meterkast. Het verschil tussen een enkele en dubbele meter is dat een enkele meter één telwerk heeft en een dubbele meter voorzien is van twee telwerken.

Enkele meter stroom

Heeft u een enkele meter? Dan betaalt u voor stroom een standaard enkeltarief. Het maakt dus niet uit wanneer u stroom verbruikt, u betaalt namelijk altijd één tarief. Een enkele meter kunt u herkennen in uw meterkast aan één telwerk op de stroommeter

Dubbele meter energie

Met een dubbele meter is het mogelijk om een dubbeltarief af te nemen bij uw energieleverancier: het dag- en nachttarief. Het dagtarief wordt overdag gebruikt, en 's avonds en 's nachts betaalt u het nachttarief. 

Heeft u een dubbele meter en wilt u liever alleen een enkeltarief? Dan kunt u aangeven bij uw energieleverancier dat u liever het enkeltarief ontvangt. Bij een enkele meter kunt u geen dubbeltarief kiezen, u maakt dan automatisch gebruik van het enkeltarief. 

Slimme meter dag en nachttarief

Steeds meer huishoudens hebben tegenwoordig een slimme meter. Een slimme meter is altijd een dubbele meter. U ontvangt met een slimme meter dus standaard het dag en nachttarief.


 

Enkeltarief of dubbeltarief

Met het enkeltarief betaalt u altijd één gemiddeld tarief voor stroom. Bij het dubbeltarief betaalt u aan de hand van twee tarieven: het normaaltarief en het daltarief. Gebruikt u overdag stroom? Bij het dubbeltarief betaalt u dan het normaaltarief (piektarief). Gebruikt u 's avonds en 's nachts stroom? Bij het dubbeltarief betaalt u dan een goedkoper nachttarief (daltarief).

Tip: Kijk in uw energiecontract welke tarieven voor u gelden.

Dag en nachttarief

Het dubbeltarief bestaat zoals gezegd uit twee delen. Het dagtarief geldt overdag tussen 7.00 en 23.00 uur. Het nachttarief geldt tussen 23.00 uur en 07.00 uur. Woont u in Noord-Brabant of Limburg? Dan zijn de tijden anders en geldt het dagtarief van 7.00 tot 21.00 uur en het nachttarief van 21.00 tot 07.00 uur.


 

Wat is voordeliger: enkeltarief of dubbeltarief?

Het verschil tussen het enkel en dubbeltarief is niet heel groot. Het daltarief is doorgaans iets lager dan het enkeltarief en het normaaltarief is vaak iets hoger dan het enkeltarief. Het is daarom wel belangrijk om te weten hoe laat het nachttarief voor u ingaat en hoeveel stroom u verbruikt in de daluren.

Als u meer dan 50 procent van uw stroom in de avond, nacht of in het weekend gebruikt, dan is een dubbeltarief voor u voordeliger dan een enkeltarief. Per maand kan een enkel of dubbel tarief een paar euro verschil maken op uw energierekening, afhankelijk van uw verbruik.

Goed om te weten: in de weekenden en op feestdagen geldt altijd het (goedkopere) nachttarief bij een dubbele meter.


 

Dubbele meter in plaats van een enkele meter

Heeft u momenteel een enkele meter, maar wilt u een dubbele meter (bijvoorbeeld een slimme meter)? Neem dan contact op met uw netbeheerder. De netbeheerder kan uw huidige meter namelijk voor u vervangen.

Goed om te weten: sommige netbeheerders brengen kosten in rekening voor de installatie van een slimme meter. Overleg met uw netbeheerder of de installatie van uw slimme meter gratis is, of dat hier kosten aan verbonden zijn. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. 


 

Enkel of dubbeltarief kiezen

Of u enkel of dubbeltarief kiest, hangt af van het soort meter in uw woning. Heeft u een dubbele meter? Dan ontvangt u standaard een dubbeltarief. Als u gebruik wilt maken van een enkeltarief, dan kunt u dit aangeven bij uw energieleverancier. Met een enkele meter kunt u alleen een enkeltarief kiezen. 


Ook interessant voor u
 

Gesprongen stoppen

Gesprongen stoppen? Zo lost u dat eenvoudig op

> Lees meer

 

overstappen energie

Wat is het beste moment om over te stappen van energie?

> Lees meer

 

huis elektrisch verwarmen

Tips bij het afsluiten van een nieuw energiecontract

> Lees meer

 

Blog homepage