Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2024

Mijn geboortedatum:

Coronavirus vergoeding

| Laatste update: 6-1-2023 |

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig en roept de nodige vragen op. Indien u corona heeft gehad, kan het zijn dat u herstelzorg nodig heeft. Bekijk hier hoe herstelzorg na corona vergoed wordt door uw zorgverzekering.

 

Vergoeding herstelzorg na corona


Coronatest, quarantaine en benodigdheden

De maatregelen omtrent het coronavirus zorgen ervoor dat u wellicht bepaalde benodigdheden nodig hebt, zoals een mondkapje of handgel. De overheid heeft daarnaast aangegeven dat u bij klachten thuis blijft en uzelf dient te testen op het coronavirus. Maar, worden deze kosten ook vergoed vanuit uw zorgverzekering?

Wat de coronatest u kost, hangt af van waar u deze krijgt. En wie de opdracht geeft. Wat betaalt u voor een coronatest?

  • Een test bij de GGD kost u niets. Ook geen eigen risico.
  • Vraagt de huisarts de test voor u aan? Dan kost u dat niets. U betaalt ook geen eigen risico. Krijgt u van ons toch een rekening na zo'n test? Neem dan contact met ons op.
  • Wordt u getest via uw werkgever? Dan kost u dat niets. Ook geen eigen risico. De werkgever moet de test namelijk betalen. Dat is zo geregeld in de Arbo-wet.
  • Wordt u getest in een instelling voor langdurige zorg? Dan kost u dat niets. U betaalt ook geen eigen risico.
  • Wordt u getest in het ziekenhuis of bij een bezoek aan de poli? Dan hoort dit bij uw ziekenhuiszorg. Dit vergoeden wij. Maar u betaalt wel eigen risico.
  • Krijgt u een coronatest in het buitenland? Dan vergoeden wij die als de test is aangevraagd door een gezondheidsdienst (GGD) of een huisarts.

Vergoeding huisarts

Nee. Desinfecterende gel en mondkapjes worden niet vergoed vanuit de basisverzekering of de aanvullende verzekering.

Als u thuis in quarantaine moet, maakt u in principe geen zorgkosten. Quarantaine is een voorzorgsmaatregel om verspreiding tegen te gaan. Uw zorgverzekering vergoedt thuisquarantaine daarom niet.


Eigen risico en betalen

Het coronavirus zorgt ervoor dat veel is veranderd. Zo kan het zijn dat u uw baan verliest en bang bent dat u uw premie niet meer kunt betalen, of u betaalt juist meer eigen risico wanneer u zorg nodig heeft gehad. De meest gestelde vragen over het eigen risico en betalen zetten wij daarom voor u op een rij.

Uw behandeling werd uitgesteld door corona. En nu pakt het ziekenhuis deze weer op. Maar nu moet u nog een keer eigen risico betalen voor de behandeling. Hoe kan dat?

Ziekenhuizen rekenen nooit losse behandelingen af. Ze verzamelen meerdere behandelingen in een pakketje. Zo'n pakketje heet een behandel diagnose combinatie (DBC).

Door corona kan het zijn dat uw behandeling op een later moment plaatsvindt. En dat er een nieuwe DBC start. U betaalt dan mogelijk nog een keer eigen risico voor de nieuwe DBC.

Eigen risico

Heeft u in coronatijd digitaal of telefonisch contact gehad met uw dokter, arts of andere zorgverlener? Zo'n consult op afstand is gelijk aan een normaal consult. Uw zorgverlener zal er daarom hetzelfde voor rekenen. De factuur zal even hoog zijn.

Heeft u minder inkomen door de gevolgen van het coronavirus? Dan kunt u de premie in termijnen betalen en een betalingsregeling bij VGZ afsluiten.

Wilt u direct een betalingsregeling treffen? Ga dan naar Mijn VGZ en dien de aanvraag online in.

Huisartsen hebben minder inkomsten omdat minder mensen nu naar de dokter willen of kunnen. Zij krijgen eenmalig € 10,- extra voor elke patiënt die is ingeschreven in de praktijk. In Mijn VGZ is deze € 10,- te zien als gedeclareerde huisartsenhulp. U betaalt hier geen eigen risico over.

Met deze bijdrage zorgen we ervoor dat er - ook na de coronacrisis - goede en toegankelijke huisartsenzorg is voor iedereen.

Ziekenhuizen hebben de naam van afspraken vaak nog niet aangepast in hun administratie. Daarom staat er op de rekening soms nog dat de afspraak in het ziekenhuis was, ook al had u een afspraak op afstand.

Voor het bedrag op uw rekening maakt het geen verschil. Zorgverleners, zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit hebben hier samen afspraken over gemaakt.


Corona en het buitenland

Wanneer u in het buitenland verblijft en op uw bestemming corona uitbreekt, dan wilt u natuurlijk weten hoe u verzekerd bent. Worden uw ziektekosten wel vergoed? En hoe zit het met repatriëring vanuit het buitenland? Wij helpen u.

Spoedeisende hulp in het buitenland krijgt u uit uw basisverzekering vergoed tot het maximale tarief dat geldt in Nederland. Is het tarief hoger en heeft u een aanvullende verzekering? Dan kunt u mogelijk een extra vergoeding krijgen. Het reisadvies van de overheid door het coronavirus speelt hierbij geen rol.

Wij raden u aan om te checken of uw reisverzekering medische kosten vergoedt. De medische kosten die uw zorgverzekering niet vergoedt, kunt u dan aanvullen met de vergoeding uit de reisverzekering.

Nee, de regering heeft aangegeven dat ze niet gaan repatriëren.

Moet u in het buitenland in quarantaine? Dan vergoeden wij de kosten van uw hotel niet.

Vergoedingen buitenland

U kunt de nieuwe datum van de behandeling - indien u deze weet - aan uw officiële verzekeraar doorgeven. In uw geval is uw officiële verzekeraar VGZ. U kunt daarom het beste mailen naar: machtigingenbtl@vgz.nl.

Zet in uw mail:

  • Uw klantnummer
  • De nieuwe datum van de behandeling
  • Het machtigingsnummer, als u dat heeft

U kunt met uw recept naar de apotheek waar u nu bent. Wij raden u wel aan uw declaraties direct in te dienen. Dat kan via UnitedConsumers Zorg app. Als u de rekeningen opspaart tot u thuis bent, kunnen de bedragen behoorlijk oplopen. En dat is natuurlijk niet zo fijn.

Zo werkt declareren


Kies voor een zorgverzekering 
met vergoedingen die bij u passen

Kies mijn zorgverzekering

commerciele banner zorg

Kies voor een zorgverzekering 
met vergoedingen die bij u passen

Kies mijn zorgverzekering

Uw zorgverzekering in 2024