Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is aquaplaning en wat te doen bij aquaplaning?

Aquaplaning is een ander woord voor watergladheid en kan voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgen. Wat is aquaplaning precies? En wat te doen bij aquaplaning? U leest het hier.

Aquaplaning


 

Wat is aquaplaning?

Aquaplaning, ook wel watergladheid, komt vaak voor als het (net) heeft geregend en er flinke plassen op de weg liggen. Als er meer water op het wegdek ligt dan het gewicht van uw auto kan vervoeren, ontstaat er tussen uw autobanden en het wegdek een dunne laag water. Hierdoor wordt uw auto onbestuurbaar. Er is dan namelijk geen contact meer met het wegdek.  


 

Wat te doen bij aquaplaning?

Om te voorkomen dat u gaat slippen bij aquaplanning, zetten wij op een rij wat u moet doen bij aquaplaning:

  • Rem op de motor af door het gas voorzichtig los te laten.
  • Houd uw stuur goed recht, blijf vooruit kijken en laat uw auto door de plas rijden.
  • Zodra u voelt dat u weer grip op het wegdek heeft, kunt u voorzichtig gas geven en sturen.

Wat niet te doen bij aquaplaning?

Nu u weet wat te doen bij aquaplaning, is het ook handig om te weten wat u vooral niet moet doen bij aquaplaning. Zorg ervoor dat u bij aquaplaning niet te hard remt om slippen te voorkomen, raak niet in paniek en stuur niet te veel bij.

Tip: als u angst heeft om te slippen bij een nat wegdek, dan is een slipcursus volgen misschien iets voor u!


 

Hoe kunt u aquaplaning voorkomen? 

Aquaplaning komt in sommige gevallen vaker voor, bijvoorbeeld bij een slecht bandenprofiel. Waarop kunt u nog letten om aquaplaning te voorkomen? Wij geven u 7 punten!

1. Aandrijving van de auto

De kans op aquaplaning is, bij sommige omstandigheden, groter bij een vier wielaandrijving dan bij een twee wielaandrijving. Wees daarom dus extra voorzichtig met een vier wielaandrijving.

2. Bandenspanning 

De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat uw auto contact maakt met een kleiner wegoppervlakte. Door de extra druk, snijden uw banden door het water heen en heeft u een betere grip op de weg.

3. Bandenprofiel

Er zijn bandprofielen die beter water afvoeren dan andere. Het is daarom, zeker bij zomerbanden, belangrijk dat u banden heeft met het juiste profiel om aquaplaning te voorkomen. Raadpleeg hiervoor uw garage of bandenspecialist.

4. Profieldiepte

Autobanden slijten langzaam en naarmate van tijd neemt de profieldiepte af. Bij te weinig profieldiepte is de kans op aquaplaning erg groot. Bij de APK kan de garage kijken of uw banden nog voldoende profieldiepte hebben. Vaak wordt rond de 2 millimeter profieldiepte aangeraden de zomerbandenwinterbanden of all-season-banden te vervangen.

5. Waterdiepte

Diepe plassen, vaak te vinden aan de zijkant van de weg, kunnen voor aquaplaning zorgen. Het beste rijdt u op de stukken van de weg die goed zichtbaar zijn, óf mindert u snelheid.

6. Snelheid

Bij extreem veel regen is het raadzaam langzamer te rijden. Een nat wegdek en te hoge snelheid kunnen leiden tot aquaplaning, omdat uw banden minder tijd krijgen om het water af te voeren. 

7. Wegdek

Rijd bij voorkeur niet door de diepe sporen die zijn veroorzaakt door zware vrachtwagens. Doordat hier water in blijft staan, is de kans op aquaplaning groter. Kijk dus goed uit!


Ook interessant voor u
 

Appen achter het stuur

Autobanden: profieldiepte van uw banden

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Winterbanden: waarom kiezen voor winterbanden?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Wanneer is het slim om mijn zomerbanden om te wisselen?

> Lees meer

 

Blog homepage