Contact
Mijn UnitedConsumers

Appen achter het stuur: een boete voor appen achter het stuur

Smartphones zijn belangrijk in ons leven. De hele dag surft u op het web en appt u met vrienden of familie. Helaas wordt er massaal gebeld en geappt achter het stuur. Appen in het verkeer is gevaarlijk én verboden, maar waarom eigenlijk? En hoe zit het met de boete voor appen achter het stuur?

Appen achter het stuur header

 

Smartphonegebruik in het verkeer

In uw leven bepaalt u zelf waar en wanneer u op uw telefoon zit. Op één plek na: het verkeer. U leest dit en denkt: ‘natuurlijk mag ik geen smartphone gebruiken in het verkeer’. Dat klopt. Toch geeft 62% van de automobilisten aan dat zij een smartphone in het verkeer gebruiken. Dit blijkt uit een onderzoek van Interpolis. Verrassend genoeg vindt 92% van de Nederlanders het gebruik van een smartphone in de auto gevaarlijk.

We zijn de hele dag online en hebben onze telefoon altijd bij ons. Iets missen? Nee, dat is er niet meer bij. We kunnen niet meer zonder smartphone. We zitten gemiddeld twee uur per dag op onze smartphone, blijkt uit onderzoek van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.

Heeft u weleens gekeken naar uw schermtijd? Of geteld hoe vaak u uw telefoon oppakt en kijkt of u iets gemist heeft? Als u dit doet, dan schrikt u van de uitkomst. U bent onbewust meer bezig met uw telefoon dan u denkt. We zijn gehecht aan onze mobiele telefoon en nemen hem overal mee naartoe. Daar zit het probleem, want ook onderweg zijn we online.


 

Appen in het verkeer

Diverse campagnes richten zich op het stoppen van smartphonegebruik in het verkeer, zoals bellen in de auto of appen achter het stuur. Zo maakte provider BEN een statement met de ‘#flappdrol’ campagne over appen op de fiets. Ook de MONO campagne staat voor ongestoord onderweg zijn, zonder smartphone. Deze campagnes dragen bij aan een veiliger verkeer, maar wat zijn de precieze gevaren van appen of bellen achter het stuur?

Appen op de fiets

Appen op de fiets zorgt ervoor dat u langzamer rijdt. U maakt snel die leuke selfie terwijl u op de fiets zit en u opent Buienradar en kijkt of u de regenbuien voorblijft. Het lijkt onschuldig en we doen het bijna allemaal. Is het verstandig? Absoluut niet. Uw hersenen moeten harder werken op het moment dat u met uw telefoon bezig bent. Hierdoor mist u verkeerssituaties.

Om die reden is ook appen op de fiets verboden. Wordt u gepakt met uw smartphone op de fiets? Dan kost u dat € 95,-. Steeds vaker zijn smartphones de oorzaak van ongelukken. Mede door de opkomst van social media en altijd online zijn, blijft het smartphonegebruik in het verkeer stijgen. De gevolgen zien we niet.


 

Appen achter het stuur

Appen achter het stuur staat bekend als gevaarlijk. Toch zijn er mensen die het niet kunnen laten en gebruiken hun telefoon tijdens het autorijden. Hierdoor heeft u:

  • Minder controle.
  • Een langzame reactietijd.
  • Geen focus meer op de weg.

 

Boete appen achter het stuur

Uw navigatie instellen, Flitsmeister aanzetten, snel berichten op WhatsApp lezen en nog even een nummer op Spotify kiezen. Herkenbaar? Het klinkt als een verhaal van een bijrijder in de auto, maar helaas heeft de bestuurder de hoofdrol. Doordat u niets wil missen op uw telefoon, mist u alles in het verkeer. De boete voor appen in de auto is daarom – terecht – gigantisch hoog.

De boete voor appen in de auto bedraagt maar liefst € 250,-. Een enorm bedrag dat niet past in uw leven waarin u graag leuke dingen doet. Door u te gedragen in het verkeer bespaart u uzelf een hoop boetes en houdt u meer geld over voor een leuker leven. Niet alleen uw portemonnee wordt slachtoffer, maar uzelf ook wanneer u uw mobiel in het verkeer gebruikt. Stop met appen in de auto, riskeer uw leven of dat van een ander niet en voorkom een boete voor appen in de auto.


 

Bellen achter het stuur

Bellen in de auto - dus met de telefoon in de hand - mag niet, handsfree bellen mag wel. Tegenwoordig zijn er talloze telefoonhouders voor in de auto verkrijgbaar voor elk merk en type. Zo kunt u toch bellen achter het stuur en bent u niet strafbaar of een gevaar voor andere weggebruikers. Draai geen telefoonnummer als u onderweg bent, maar doe dit voor vertrek.

Handsfree bellen maakt u wel minder alert voor gevaarlijke situaties, zoals gladheid. Houd altijd de aandacht op de weg. Een emotioneel telefoongesprek heeft effect op uw gedrag op de weg. Bent u boos, dan rijdt u agressiever. Bent u verdrietig, dan heeft u minder focus. Ben hier alert op in het verkeer.


 

Ongestoord onderweg

Zorg dat u geen afleiding heeft in de auto en rijd MONO. Het doel van de campagne is het verminderen van appen achter het stuur. Wees verstandig, download een offline onderweg app en ga ongestoord de weg op. Uw telefoon stuurt u geen meldingen meer, waardoor u onbezorgd in de auto stapt.

Vindt u uw telefoon negeren lastig? Gebruik één van deze tips:

  • Berg uw telefoon op in uw tas of het handschoenenvakje.
  • Zet uw telefoon op stil en leg hem op de achterbank.
  • Laat weten dat u aan het rijden bent.

 

Smartphonegebruik en de verzekering

Appen of bellen in de auto wordt vanuit de overheid bestraft waar mogelijk. De vele ongevallen door smartphonegebruik in het verkeer zorgen voor hoge schadeclaims. Daarom pakken verzekeraars het groeiende probleem aan.

Smartphonegebruik kan in veel van de gevallen niet worden aangetoond, maar valt vaak onder onoplettendheid van de bestuurder. Wist u dat er niets vergoed wordt wanneer u een smartphone in de auto gebruikt? Daar bestaat geen dekking voor.

Het verbod op smartphonegebruik is belangrijk voor verzekeraars. Zo wordt de schade zoveel mogelijk beperkt. Hoe kunnen verzekeraars bijdragen aan de vermindering van het probleem? De premie van de autoverzekering verhogen is een maatregel waarmee de miljoenen euro’s verlies gecompenseerd worden.

Een ongeluk kan niet altijd vermeden worden, maar risico’s kunt u beperken. Helpt u ook mee aan een veiliger verkeer? Laat uw smartphone dan weg.


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Rijden met slippers: mag ik met slippers autorijden?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Hoe kan ik mijn hond veilig vervoeren in de auto?

> Lees meer

 

Eten en drinken in de auto

Eten en drinken achter het stuur: mag dat?

> Lees meer

 

Blog homepage