Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat te doen bij een aanrijding?

Ongeluk gehad, wat nu? Het is vooral belangrijk dat u rustig blijft. Een aanrijding kan iedereen overkomen; u bent bijvoorbeeld even afgeleid, en degene voor u gaat plots op de rem. Maar, wat te doen bij een aanrijding? Wij helpen u graag met ons handig stappenplan!

Aanrijding banner


 

Ongeluk gehad, wat nu?

U bent natuurlijk niet dagelijks betrokken bij een aanrijding, dus wij kunnen ons goed voorstellen dat u niet precies weet wat te doen bij een aanrijding! Ongeluk gehad, wat nu? Volg ons stappenplan!

Stap 1: Breng uzelf en de passagiers in veiligheid

Controleer of iedereen ongedeerd is en bel indien nodig 112. Laat een gewond persoon altijd liggen tot er professionele hulp is.  

Tip: Laat lichamelijk letsel altijd onderzoeken door een arts. Opgelopen verwondingen zijn belangrijk om te melden bij uw schademelding.   

Stap 2: Is uw auto beschadigd? 

Is uw auto ernstig beschadigd? Dan moet het mogelijk worden weggesleept. Neem hiervoor contact op met de alarmcentrale (het telefoonnummer vindt u op de groene kaart). 

Neem ook direct contact op met uw verzekeraar. Vraag naar de dekking en naar welke garage de auto toegebracht kan worden. Uw verzekeraar bespreekt samen met u de nodige vervolgstappen!

Stap 3: Vul het schadeformulier in

Bij een enkelzijdige schade speelt de schuldvraag geen rol, maar bij een tweezijdige schade wel. Controleer daarom of er getuigen zijn. Zo ja, neem hun verklaring af en noteer hun gegevens. Dit kan u namelijk helpen bij het claimen van de schade bij de tegenpartij.

Zowel bij een eenzijdige als bij een tweezijdige aanrijding vult u het schadeformulier in. Geef hierin duidelijk aan wat er is gebeurd. Stuur het volledig ingevulde schadeformulier op naar uw verzekeraar, zodat zij de schade in behandeling kunnen nemen.

Tip: Mocht u het oneens zijn met de tegenpartij, noteer dit dan op het schadeformulier

infographic autoschade wat nu

 

Eenzijdige of tweezijdige aanrijding?

Veelal kunnen aanrijdingen worden onderverdeeld in een eenzijdige aanrijding of een tweezijdige aanrijding. Wij vertellen u de verschillen: 

Eenzijdige aanrijding

Een enkelzijdige schade is een botsing met een ander object. Dit kan bijvoorbeeld een paaltje of een boom zijn. Bij een enkelzijdige aanrijding zijn dus geen andere weggebruikers betrokken. Hoewel er bij een enkelzijde schade vaak geen tegenpartij is, kan de gemeente de geleden schade aan objecten toch op u verhalen.

Tweezijdige aanrijding

Een tweezijdige schade is een aanrijding met een andere weggebruiker. In dit geval gaat het om aanrijding met een tegenpartij en is de schuldvraag van belang. Wanneer de aanrijding veroorzaakt is door een ander, kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dit kunt u doen via uw autoverzekeraar of via een rechtsbijstandverzekering.

Mocht u degene zijn die de schade veroorzaakt heeft of medeschuldig bent, dan zal de tegenpartij u aansprakelijk willen stellen. Door de verplichte WA-verzekering wordt de schade die u met uw auto toebrengt aan andere personen of voertuigen vergoed.


 

Wat te doen bij een aanrijding? Meld uw schade!

U kunt uw schade gemakkelijk melden door contact met ons op te nemen, of online door in te loggen op uw Mijn UnitedConsumers! De voordelen van uw schade melden via Mijn UnitedConsumers: 

  • Uw schade wordt goed en snel afgehandeld
  • U kunt eenvoudig uw schade doorgeven - ook buiten onze openingstijden
  • U ontvangt direct een e-mail met advies over hoe u de schademelding compleet kunt maken
  •  

Schade online melden

Direct hulp nodig? 

Heeft u direct hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat uw auto weggesleept moet worden na een aanrijding. Bel dan de alarmcentrale. Het telefoonnummer vindt u op uw groene kaart.


 

Een aanrijding en uw autoverzekering

Het is belangrijk dat u een aanrijding of schade altijd direct meldt bij uw autoverzekeraar. Zij kunnen u helpen, en geven u advies in wat u kunt doen bij een aanrijding! Of u recht heeft op een schadevergoeding na een aanrijding, kunt u tevens met hen bespreken.

Schade na een aanrijding wel of niet claimen? 

Het kan ook zijn dat de verzekeraar u afraadt om de schade te claimen op de autoverzekering. Dit kan namelijk invloed hebben op uw schadevrije jaren, waardoor u meer premie gaat betalen. Dus is het schadebedrag aan de lage kant? Dan kan het verstandig dit zelf te betalen. Ook dit kunt u het beste bespreken met uw autoverzekeraar.


 

Hulp nodig bij een aanrijding

Bent u bij ons verzekerd en heeft u vragen over wat te doen bij een auto ongeluk? Neem dan gerust contact op met onze verzekeringsexperts.

Hulp bij uw autoschade kan telefonisch of per e-mail. Wat u ook fijn vindt; wij helpen u graag snel weer op weg!

Contact opnemen


Ook interessant voor u
 

Schadeformulier invullen

Schadeformulier invullen doet u zo

> Lees meer

 

Schade verhalen

Schade verhalen: hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

Auto wegslepen

Auto wegslepen: hoe moet u dat regelen?

> Lees meer

 

Autoschade homepage